Zijn tattoos ongezond?

Getty Images

Tegenwoordig zie je steeds meer mensen met tatoeages. Ik heb een zoon die onder zit. Ik vraag me af wat de inkt die gebruikt wordt, doet met je lichaam. Het lijkt mij niet gezond, maar mijn zoon wil dat niet horen. Ik praat er niet meer over, maar pieker wel.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nogal wat artsen delen uw zorgen, maar tot nog toe lijkt het mee te ­vallen. De meest voorkomende problemen bij tatoeages zijn huidinfecties, allergische reacties op de inkt en overgevoeligheid van de huid voor de zon. Dit zijn problemen waar je iets aan kunt doen. Je echte nachtmerrie is natuurlijk dat er schadelijke stoffen uit de tatoeages lekken die blijven circuleren in je lichaam en op den duur een ernstige ziekte veroorzaken. Aangenomen wordt dat bij het zetten van een tatoeage ongeveer een derde van de inkt niet in de huid blijft, maar wordt opgenomen door je lichaam. In de lymfeknopen van mensen met tatoeages kan de inkt worden teruggevonden, en sommige soorten inkt bevatten kankerverwekkende stoffen. Toch is er nog nooit een geval van kanker beschreven dat rechtstreeks kon worden toegeschreven aan tatoeages, terwijl in veel landen bijna de helft van de bevolking een tatoeage heeft. Als het echt heel schadelijk was, hadden we meer ellende gezien.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.