Wat zijn de symptomen van ringworm?

Rode ringen op de huid

Getty Images

Veel mensen weten het niet, maar ringworm komt ontzettend veel voor bij zowel mensen als hun huisdieren. En iedereen kan het krijgen, hoewel kinderen er vaker last van hebben, zeker als ze zo'n dier vaak knuffelen. Hoe herken je ringworm?

Ringworm, in officiele termen tinea corporis (ringworm op de romp) of tinea capitis (ringworm op het hoofd), wordt door schimmels veroorzaakt. Meestal zijn schimmels als Microsporum of Trichopython de schuldige. De huidaandoening wordt ook wel eens ringschurft genoemd, maar het wordt dus niet veroorzaakt door mijten. Ook niet door wormen trouwens. Iedereen kan ringworm krijgen. Jonge kinderen met intensief contact met hond of kat kunnen gemakkelijk besmet raken. Maar dat geldt ook voor volwassenen met een huisdier of nauw contact met iemand die het heeft. Vooral mensen met een verminderde afweer lopen sneller risico en hebben ook vaak ernstiger klachten, omdat de schimmels vaak dieper in de huid doordringen en daar ernstige en pijnlijke huidontstekingen veroorzaken.

Hoe ontstaat ringworm?

Veel dieren, maar ook mensen, zijn drager van de schimmelsporen die ringworm kunnen veroorzaken. En die schimmelsporen zijn hartstikke besmettelijk, ook als je zelf helemaal geen symptomen van ringworm hebt. Je kunt het oplopen door huid-op-huid contact met de besmette huid van een mens of dier met ringworm, maar ook door de huidschilfers. En vooral die laatste zwerven natuurlijk overal rond. Denk aan de grond, maar ook tussen de bekleding van stoelen en banken en in de honden- of kattenmand. Ook het delen van petten, mutsen, hoofddoeken, kammen, haarborstels of -speldjes met iemand met ringworm is geen goed idee. Zelfs op een tondeuse kunnen schilfers blijven zitten, waardoor je besmet kan raken. Deel ook liever geen knuffels, handdoeken en beddengoed met een besmet persoon. De schimmelsporen kunnen vooral goed doordringen in een natte, enigszins verweekte of beschadigde huid. De tijd tussen besmet raken en klachten krijgen is 10 dagen tot 3 weken.

Hoe herken je ringworm?

Deze huidinfectie is te herkennen aan plekjes op de huid in de vorm van - de naam zegt het al - een ring. Deze plekken zijn rood en rond en worden steeds groter. De ringen zijn scherp begrensd, met een regelmatige uitbreiding aan de randen. Het randgebied is iets verheven, vertoont roodheid, kan gaan schilferen en heeft soms kleine pukkeltjes. Je vindt ze op de romp, maar ook op de behaarde hoofdhuid. Ringworm doet meestal geen pijn maar kan wel veel jeuk veroorzaken. Na verloop van tijd kleurt de ringvormige plek in het midden wat lichter en begint de genezing. De plekken gaan meestal vanzelf weer weg maar dat kan lang duren.

Symptomen van ringworm op een rij:

  • Op de huid of op het hoofd komen ronde plekken met schilfers. Deze zijn ongeveer 1 centimeter groot. Er zit een donkere rand aan de buitenkant van de plek.
  • De plekken worden langzaam twee keer zo groot en jeuken soms.
  • De plekken geven een branderig gevoel op de huid
  • Ze kunnen dikker worden en er kan vocht uitkomen.

Symptomen bij dieren

Veel dieren kunnen de schimmels bij zich hebben zonder symptomen te vertonen. Vooral jonge dieren hebben er klachten door, maar ook hele oude of zieke dieren zijn vatbaar. De typische ringworm-plekken ontbreken bij dieren, maar er zijn wel kale, schilferende plekken. Bij runderen en paarden is er meestal geen jeuk, bij honden en katten wel. Behandeling gebeurt met schimmeldodende shampoo’s of zalven

Is er iets aan te doen?

Zoals gezegd trekken de plekken over het algemeen vanzelf weer weg, al kan dat enige tijd duren. Dat neemt niet weg dat de jeuk vervelend is en dat ringworm is goed te behandelen is met zalf of tabletten. De laatsten zijn op recept verkrijgbaar. Antischimmelcrème is verkrijgbaar bij drogist of apotheek en pakt de schimmels aan die de infectie veroorzaken. Blijf wel smeren tot een week nadat er niets meer te zien is op de huid. Bij een te korte behandeling kan de schimmel overleven en kun je opnieuw klachten krijgen. Als de schimmel op het hoofd zit is behandeling sowieso aan te raden, want dan breken de haren af en ontstaan er kale plekken. Worden de plekken op het hoofd niet behandeld, dan kunnen ze kaal blijven.

Auteur 
Bron 
  • RIVM
  • Thuisarts