Van ringworm tot voetschimmel
Een schimmelinfectie heb je sneller te pakken dan je denkt, want schimmelsporen zitten overal. En zo'n infectie is behoorlijk vervelend, want ze veroorzaken meestal schilferende, rode plekken die flink kunnen jeuken. Wat zijn de meest voorkomende schimmelinfecties?
Een schimmelinfectie: veel mensen hebben er last van. Denk aan voetschimmel of een vaginale schimmelinfectie. Sommige schimmelinfecties ontstaan door contact met een besmet persoon of huisdier, andere huidinfecties ontstaan door een bacterie of door een verminderde huidweerstand, waardoor schimmels kunnen overgroeien. De meeste schimmelinfecties zijn gelukkig onschuldig, mits ze op tijd worden behandeld. Ze zijn gelukkig ook lang niet allemaal besmettelijk. We zetten een aantal veel voorkomende schimmelinfecties op een rij.
1. Candida-infectie van de huid of nagels
Schimmelinfecties van de huid - cutaneous candidiasis - worden veroorzaakt door een gistachtige schimmel die candida heet. Je herkent een infectie aan een rode, schilferende en jeukende uitslag die gelukkig niet besmettelijk is. Er kunnen ook blaren ontstaan of kleine bultjes. Vaak vind je deze huidschimmel op warme en vochtige plaatsen, denk aan je oksels, liezen en billen. Mensen die antibiotica slikken zijn er gevoeliger voor, maar ook mensen met overgewicht en diabetes krijgen er vaak last van. Baby's trouwens ook; daar staat het bekend als spruw. Een candida-infectie kan ook overslaan op je nagels. Je herkent het aan witte of gele nagels die loslaten van het nagelbed. Je nagelbed is pijnlijk en opgezwollen en soms verschijnt er pus.
De behandeling van een candida-infectie is plaatsafhankelijk. Er zijn zelfzorgmiddelen te koop bij drogisterij en apotheek. Bij ernstige gevallen kan de huisarts sterkere medicatie voorschrijven.
2. Candida vaginalis (vaginale schimmelinfectie)
Candida vaginalis is een vaginale schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de candida albicans. Normaal gesproken is er een balans tussen de verschillende soorten schimmels en bacteriën in je vagina. Wanneer dit evenwicht verstoord raakt, kunnen bepaalde schimmels gaan overheersen en ontstaat er een vervelende schimmelinfectie die behalve witte afscheiding ook jeukklachten kan geven. Het slijmvlies van de vagina kan hierbij rood en gezwollen zijn en plassen is vaak pijnlijk en geeft een branderig gevoel. Hier lees je hoe je een vaginale schimmelinfectie herkent én aanpakt.
3. Candida balanitis
Candida balanitis is een schimmelinfectie van de eikelhuid (balanitis). Met name de eikel is daarbij aangetast, met rode uitslag en wittige afscheiding en eventueel wit-gele puskopjes als symptomen. Vaak is ook de voorhuid en de huid van de penis aangedaan. In ernstige gevallen zie je jeukende wit-gele plekken over de gehele penis, soms zelfs met kleine wondjes en kloofjes.
Candida balanitis wordt niet tot de seksueel overdraagbare aandoeningen gerekend, maar het wordt wel vaak gezien bij jonge, seksueel actieve mannen van wie de vrouwelijke partner een chronische vaginale schimmel heeft. Ook mannen met een vernauwde voorhuid lopen meer risico, omdat er vaak geen goede reiniging mogelijk is. Daarnaast zijn overmatig zeepgebruik, het slikken van antibiotica, plasbuisontsteking en urine-incontinetie risicofactoren. Ook deze candida-infectie wordt behandeld met anti-schimmelmiddelen en bij ernstiger gevallen door pillen via de huisarts.
4. Hoofdschimmel
Hoofdschimmel komt voornamelijk voor bij kinderen en is bijzonder besmettelijk. Symptomen zijn last van jeukende plekken op het hoofd, een overmaat aan schilfers en soms geelgekleurde of rode korsten op de hoofdhuid. Zijn deze ringvormig, dan kan er ook sprake zijn van ringworm. Bij hoofdschimmel heeft de schimmel op het hoofd zich in de haarzakjes genesteld. Wanneer hoofdschimmel niet op tijd wordt behandeld, kan er haaruitval optreden waardoor er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan. Het is sowieso verstandig met hoofdschimmel naar de huisarts te gaan, want hiervoor worden meestal anti-schimmeltabletten voorgeschreven, in combinatie met een anti-schimmelshampoo.
5. Liesschimmel (tinea cruris)
Een schimmelinfectie in de liezen komt vrij vaak voor en wordt veroorzaakt door de tinea schimmel die vaak ook verantwoordelijk is voor het ontstaan van ringworm. Deze schimmel houdt van vochtige en warme plekken, zoals de binnenkant van je dijen, je geslachtsdelen en je billen. Het komt vaak voor in de zomer en kenmerkt zich door een rode, branderige en jeukende uitslag die er ringvormig uitziet en schilfert. Je kunt deze schimmel aan anderen doorgeven door huid-opo-huidcontact en door de schimmelsporen. Behandeling bestaat uit het gebruik van een anti-schimmelmiddel en het droog en schoonhouden van het getroffen huidgebied. Denk hierbij ook aan het dagelijks verschonen van je ondergoed. In ernstiger gevallen kan de huisarts medicatie voorschrijven.
6. Pityriasis versicolor (tinea versicolor, zomerschimmel)
Pityriasis versicolor - ook wel tinea versicolor of zomerschimmel genoemd - wordt veroorzaakt door een gistsoort en is waarschijnlijk de bekendste en meest voorkomende schimmelinfectie van de romp. Het wordt veroorzaakt door een infectie met de pityrosporon ovale (ook wel malassezia furfur genoemd). Deze gistsoort houdt van een vette en vochtige omgeving, onder andere waar veel talgklieren zitten. Op een gezonde huid geeft dat niet, maar onder bepaalde omstandigheden ontstaat er een overgroei van deze gist die de bovenste huidlaag aantast. De infectie zit vaak bij haargrenzen, tussen je borsten, in je oksels, rug, liezen en schaamstreek. Pityriasis versicolor verstoort de vorming van pigment in de huid. Daardoor krijg je verkleurde vlekjes. Hier lees je hoe deze schimmelinfectie herkent én aanpakt.
7. Ringworm (tinea corporis)
De naam ringworm komt van de kenmerkende jeukende en schilferende, ringvormige plekken die de schimmel veroorzaakt. Een andere naam voor is tinea corporis (corporis betekent 'op het lichaam'). Ringworm ontstaat wanneer de schimmel in de huid binnendringt en zich daar verder uitbreidt. De schimmels voeden zich met celmateriaal uit de hoornhuid, de buitenste laag van de huid, en vermenigvuldigen zich dieper in de huid. Een schimmeldodend zalf of crème helpt de huid genezen. Als je dit twee tot vier weken gebruikt hebt en de huidafwijking niet beter of zelfs erger wordt, neem dan contact op met je huisarts voor zwaardere middelen.
8. Voetschimmel (tinea pedis, zwemmerseczeem)
Voetschimmel - in medische termen tinea pedis en in de volksmond zwemmerseczeem - gaat gepaard met roodheid, jeuk en een branderig gevoel. In ernstiger gevallen kan er ook sprake zijn van blaren en zweren. Voetschimmel komt erg vaak voor en gedijt prima in een warme, vochtige omgeving. Dat zijn dus niet alleen de kleedkamers van een zwembad, maar ook je sokken en schoenen. Zwemmerseczeem is zeer besmettelijk, dus het is verstandig om in bijvoorbeeld kleedkamers en hotelbadkamers slippers te dragen. Er zijn vier verschillende schimmels die voetschimmel kunnen veroorzaken, maar de bekendste is de trichophyton rubrum.Gelukkig is die meestal gevoelig voor de anti-schimmelproducten die je bij drogist en apotheek kunt kopen. Blijf wel smeren tot de schimmel tenminste een week weg is, anders is het risico op herhaling groot. Houdt de voetschimmel aan, ga dan even langs je huisarts voor sterkere medicatie.
- Huidarts
- Huidinfo
- Thuisarts