Deze 4 huidaandoeningen worden vaak verward met schimmelinfecties

Jeukende rode plekken op je huid

Getty Images

Rode, schilferende en pijnlijke plekken op je huid: je denkt gelijk aan een schimmelinfectie. Maar dat hoeft niet. Deze vier aandoeningen lijken op een schimmelinfectie, maar zijn het niet.

Een schimmelinfectie: veel mensen hebben er last van. En dat is niet zo gek, de schimmelsporen van een schimmelinfectie zitten overal. Het gevolg? Je krijgt schilferende, rode plekken die flink kunnen jeuken. Toch betekent niet ieder jeukende plek dat je een schimmelinfectie hebt. Er zijn namelijk een aantal huidaandoeningen die vaak verward worden met schimmelinfecties omdat ze bijna hetzelfde uitzien. We zetten er vier op een rij.

1. Atopisch eczeem

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem en wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Dit eczeem ontstaat waarschijnlijk doordat het lichaam allergisch reageert op bepaalde prikkels van buitenaf. Dit kunnen allergene prikkels zijn, zoals huisstof of huisstofmijt, haren of huidschilfers van (huis)dieren en stuifmeel. Maar ook niet-allergene prikkels, zoals temperatuur of droge lucht, chemische prikkels, gebruik van zeep, het dragen van kleding van een bepaald materiaal, lichamelijke inspanning of emotionele gebeurtenissen kunnen het veroorzaken. Omdat er ook eczeemplekken -  jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes - kunnen ontstaan in de oksels, tussen de billen, bij je geslachtsdelen of aan je voeten wordt het regelmatig verward met een schimmelinfectie. Hier lees je meer over de behandeling van atopisch eczeem.

2. Nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis komt vooral voor in combinatie met psoriasis op de huid.Je hebt hierbij last van kleine zwarte lijntjes of witte plekken in de nagels, dwarse groeven of putjes en nagels die afbrokkelen of loslaten met een verdikte huid onder de nagels. Dit lijkt ontzettend op een schimmelnagel. Bovendien kunnen mensen met psoriasis ook tegelijkertijd schimmelnagels hebben. Als je niet zeker weet waar je last van hebt, kun je dan ook het beste even naar de huisarts. Hier lees je alles over de behandeling van nagelpsoriasis.

3. Nummulair eczeem

Nummulair eczeem is een huidaandoening met meerdere ronde, jeukende eczeemplekjes. De plekjes danken hun naam aan de vorm, nummus betekent namelijk munt. De plekjes zijn rond of ovaal. Naast muntvormig zijn de eczeemplekken bij nummulair eczeem ook roodschilferend. De grootte kan verschillen en sommige plekken vloeien samen tot grotere plekken. Soms vind je op de plekken ook blaasjes, bultjes, korstjes of kloofjes. Vanwege de vorm, wordt nummulair eczeem vaak verward met ringworm, wat wel een schimmelinfectie van de huid is. Dit zijn de symptomen van ringworm.

4. Smetplekken

Smetplekken is een algemene benaming voor eczeem in de liezen, oksels en onder de borsten. De medische naam is intertrigineus eczeem. Eigenlijk is er sprake van een plaatselijke irritatie van de huid, door wrijving, warmte, zweten, overgewicht en bijvoorbeeld urine-incontinentie. Het begint als een onscherp begrensde rode, nattige plek onder de oksels, in je liezen, onder je borsten of andere huidplooien. Soms gaat het gepaard met kloven en de plekken jeuken.

Hoewel smetplekken niet komen door een schimmelinfectie, kan die er wel bij komen. Zo'n secundaire infectie met huidbacteriën en schimmels verergert de plekken En infectie met Candida Albicans komt vaak voor bij baby's (luiereczeem), mensen met diabetes en mensen met overgewicht. Smetplekken behandel je met een indrogende zalf, zinkzalf bijvoorbeeld. Gist- en schimmelinfecties worden behandeld met een anti-schimmelmiddel.

Lees ook: Dit zijn de 8 meest voorkomende schimmelinfecties

Auteur 
Bron 
  • Huidarts
  • Thuisarts