Pityriasis versicolor: zomers huidprobleem

Zomergist veroorzaakt vlekjes en schilfers

Getty Images

Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die vooral in de zomer vaak voorkomt. Een gist zorgt voor vlekjes en schilfertjes op de huid. Daarom noemen we het ook wel 'zomergist'. Wat kun je ertegen doen?

Op de gezonde huid leven allerlei bacteriën, schimmels en gisten. Eén zo’n gist is de Malassezia furfur. Meestal merk je er niets van, maar onder bepaalde omstandigheden ontstaat er een overgroei van deze gist die de bovenste huidlaag aantast. Dat heet 'Pityriasis versicolor'.

De gist gedijt vooral goed als het warm en vochtig is en je huid vet is, bijvoorbeeld door het gebruik van (zonnebrand)crème. In de zomer en in warme, vochtige landen komt deze 'zomergist' dan ook vaker voor.

Symptomen

Pityriasis versicolor verstoort de vorming van pigment in de huid. Daardoor krijg je verkleurde vlekjes. Heb je een hele lichte huid, dan zijn de vlekjes donkerder dan de normale huidskleur. Heb je een donkere huid of ben je wat bruiner geworden door de zon, dan worden de plekjes juist lichter dan de rest van je huid.

Bij de vlekjes ontstaan vaak schilfertjes, die je soms pas ziet als je de huid een beetje oprekt. Daarnaast kun je last hebben van jeuk.

Behandeling

Was je zonder zeep en spoel je lichaam goed af als je bijvoorbeeld toch shampoo gebruikt hebt. Droog je vervolgens zorgvuldig af en gebruik geen vettige (zonnebrand)crème of bodylotion. Heb je maar een paar vlekjes, dan kun je ze insmeren met imidazol-crème.

Daarnaast kun je de vlekjes behandelen met speciale shampoo en crèmes, zoals shampoo met selenium sulfide (of: seleensulfide). Deze shampoo breng je een week lang dagelijks aan op je lichaam en hoofdhuid. Spoel het er na tien minuten weer af. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Komt de zomergist steeds terug, dan kan je huisarts andere crèmes voorschrijven of een kuur met anti-gistpillen, maar die pillen hebben veel bijwerkingen.

Hoe lang vlekjes?

De schilfertjes verdwijnen meestal al snel, maar de verkleurde plekjes zijn nog lang zichtbaar. Na drie tot zes maanden trekken ze weg. Stel je huid voorzichtig bloot aan de zon, dan zul je de vlekjes na verloop van tijd niet meer zien. Helaas kan pityriasis versicolor altijd weer terugkomen.

Bron 
  • Huidarts
  • Huidinfo
  • Apotheek.nl
  • Thuisarts