Chemomedicijn naar Bulgarije sturen?

Getty Images

Ik woon in Bulgarije. De laatste jaren zijn de apotheken hier steeds beter voorzien van goede medicijnen. Maar ik ben op zoek naar een medicijn wat hier niet te vinden is. Het is voor een vrouw die kanker heeft en diverse chemokuurbehandelingen heeft gehad.
Het probleem is, dat ze hetgeen wat ze eet weer uitspuugt. Mijn man en ik willen die vrouw graag helpen aan een goed medicijn dat er voor zorgt dat haar eetlust opgewekt wordt en het overgeven tegengaat. Wij willen ook weten of dit medicijn per koerier (DHL of TNT) naar ons adres in Bulgarije gestuurd kan worden na betaling.

Vrouw (35)

Pouria Salimi Gilani, Apotheker:

Misselijkheid en braken komen frequent voor bij kankerpatiënten en hebben een grote impact op de kwaliteit van leven. Het is van belang dat de behandelende arts zo goed mogelijk zoekt naar de mogelijke oorzaken. Zowel inzicht in pathofysiologische achtergronden als medicamenteuze  behandeling (bijv. chemotherapie) zijn nodig om de meest geschikte causale behandeling te kunnen kiezen. Derhalve verwijs ik u naar een specialist.

In het algemeen zijn er diverse medicamenteuze behandelingen mogelijk. Bij misselijkheid door vertraagde maagontlediging kan men kiezen uit de prokinetica metoclopramide en domperidon.
Bij misselijkheid en braken door radiotherapie of binnen 24 uur na chemotherapie is de eerste keuze een 5HT 3-antagonist zoals Kytril (Granisetron), Zofran (ondansetron), Novaban (tropisetron) of eventueel i.c.m. dexamethason.

Bij (andere) chemische en metabole oorzaken, bijvoorbeeld misselijkheid ten gevolge van opioïden of nierinsufficiëntie, kan men haloperidol of metoclopramide geven. Bij een op drie patiënten is een combinatie-therapie nodig. Bij het combineren van anti-emetica kan men het beste middelen kiezen die op verschillende receptoren aangrijpen.

Wellicht kunt u dit (laten) voorleggen aan de behandelend specialist.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!