Extra levenjaren 100-jarigen zijn vaak gezonde jaren

Getty Images

Heel oud worden betekent niet per definitie dat je meer jaren met aandoeningen of handicaps moet doorbrengen. Het lijkt erop dat 100-jarigen hun extra jaren juist in goede gezondheid doorbrengen. Vaak worden ze pas op hoge leeftijd ziek, veel later dan mensen die minder oud worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Albert Einstein College of Medicine.

Nir Barzilai en zijn collega’s keken naar de gezondheid van mensen van (bijna) 100 jaar die deelnamen aan een van twee langlopende onderzoeken, het Longevity Genes Project (LGP) of de New England Centenarian Study (NECS). Ter vergelijking zijn er ook jongere deelnemers die niet uit een familie komen waarin veel mensen heel oud worden.

Voor het onderzoek vergeleken Barzilai en zijn team de gezondheid van 95-plussers met die van deelnemers aan de bovenstaande onderzoeken van 60 tot 95 jaar. Uit de LGP-data vergeleken ze 483 deelnemers die extreem lang leefden met 696 jongere senioren en uit de NECS-data vergeleken ze 1498 95-plussers met 302 jongere ouderen. De onderzoekers keken naar de leeftijd waarop de deelnemers vijf belangrijke leeftijdsgerelateerde aandoeningen ontwikkelden: kanker, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, osteoporose en beroerte.

Later pas ziek

Vergeleken met de jongere senioren, bleken de 95-plussers pas veel later in hun leven ziektes te krijgen. De leeftijd waarop 20 procent van de groep te maken kreeg met de genoemde ziekten, was bij de 100-jarigen gemiddeld 18 tot 24 jaar hoger dan bij de jongere senioren.

Zo werd bekeken op welke leeftijd 20 procent van de groep kanker ontwikkelde. Bij de vrouwen van 95-plus was dat pas op hun 99e, bij de mannen op hun 97e. Ter vergelijking: bij de jongere senioren kreeg 20 procent van de mannen kanker op 67-jarige leeftijd en kreeg 20 procent van de vrouwen kanker op hun 74e.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen wat de 100-jarigen met elkaar gemeen hebben. De resultaten van deze studie verschenen in het Journal of the American Geriatrics Society.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical News Today