Kun je door het drinken van hete thee kanker krijgen?

Hete dranken zijn mogelijk kankerverwekkend

vrouw-hete-thee-gn
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je door het drinken van hete thee kanker krijgen?

Er zijn inderdaad aanwijzingen dat het drinken van hete dranken, zoals thee en koffie, mogelijk kankerverwekkend is. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) na bevindingen van een internationale werkgroep van 23 onderzoekers en wetenschappers. Volgens hen kan het drinken van zeer hete dranken - met een temperatuur van 65 graden Celsius of meer - mogelijk tot slokdarmkanker leiden.

KWF Kankerbestrijding schrijft op hun website dat het bewijs wel minder sterk is dan voor bijvoorbeeld roken, asbest en alcohol. Deze risicofactoren zijn met zekerheid kankerverwekkend te noemen. Voor het drinken van hete dranken is er meer onderzoek nodig om te concluderen dat je hier ook kanker van kunt krijgen.

Groter risico op slokdarmkanker

Drink je graag hete thee, alcohol en rook je? Een recentere studie uit 2018 toont aan dat de combinatie met roken en drinken vooral gevaarlijk is. Als je rookt, minimaal anderhalf glas alcohol per dag drinkt én hete thee, zou je vijf keer meer kans op slokdarmkanker hebben. Door de hete drank zou de slokdarm gevoeliger worden voor tabak en alcohol. "De thee kan het DNA van cellen beschadigen en in combinatie met alcohol en tabak leiden tot een groter risico op kanker", zegt arts Jolanda van Dieren van het Antonie van Leeuwenhoek tegen Editie NL.

Ons advies: geniet gerust van je kopje thee of koffie, maar laat je warme drank eerst even een paar minuten afkoelen.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RTL Nieuws
  • KWF Kankerbestrijding