Leukemie

Kinderkanker in de witte bloedcellen

Getty Images

Leukemie is bij kinderen de meest voorkomende vorm van een kwaadaardige aandoening. Door chemotherapie is de overlevingskans sterk toegenomen: momenteel geneest >80 procent van de kinderen die in het ziekenhuis worden behandeld voor een acute lymfatische leukemie.

Leukemie kent verschillende vormen. Het grootste deel van de gevallen (85 procent) betreft de zogenoemde acute lymfatische leukemie (ALL). Andere vormen zijn de acute myeloïde leukemie (10 tot 15 procent) en meer zeldzame vormen, zoals chronische myeloïde leukemie.

Wat is leukemie?

Kwaadaardige leukemiecellen verdringen gezonde cellen in het beenmerg. Hierdoor ontstaat er bloedarmoede, treden er bloedingen en blauwe plekken op door een tekort aan bloedplaatjes en kunnen er infecties ontstaan. Sommige kinderen hebben een niet te verklaren koorts. De lymfeklieren zijn vaak opgezet en de lever en de milt zijn vaak vergroot. Kinderen klagen over moeheid, een ziek gevoel en lusteloosheid. Soms treedt er botpijn op.

Oorzaken

De oorzaken van leukemie zijn nog maar deels bekend. Leukemie is niet besmettelijk en wordt niet veroorzaakt door bacteriën of virussen. Bij veel kinderen met leukemie worden er chromosoomafwijkingen gevonden in de tumorcellen. Deze afwijkingen dragen bij aan het ontstaan van de abnormale celdeling. Sommige chromosoomafwijkingen hangen samen met de prognose van de leukemie en dus ook met de keuze van de intensiviteit van de behandeling. Kinderen met bepaalde syndromen, bv syndroom van Down, hebben een hogere kans om leukemie te krijgen.

Diagnose

Leukemie wordt in een gewoon bloedonderzoek herkend. Een kind met leukemie heeft veel onrijpe witte bloedcellen, blasten. Onder gewone omstandigheden komen blasten niet in het bloed voor.

Daarbij wordt de aanmaak van rode bloedcellen verdrongen en is er sprake van bloedarmoede. Een tekort aan bloedplaatjes zorgt voor snellere bloedingen met onder andere bloeduitstortingen onder de huid.

Behandeling

Kinderen met leukemie worden behandeld in een kinderoncologisch centrum. Ze krijgen hier chemotherapie. Artsen behandelen acute lymfatische leukemie in een aantal fasen. Deze fasen bestaan uit inductietherapie, behandeling van het centraal zenuwstelsel, reïnductie en onderhoudstherapie.

Meer informatie vind je op Stichting Leukemie.nl

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur