Longkankerpatiënten leven langer door 'precisiebestraling'

Getty Images

AMSTERDAM - Patiënten met longkanker kunnen gemiddeld 10 maanden langer leven dankzij een nieuwe bestralingsmethode. Bij deze bestralingstechniek, stereotactische radiotherapie, worden tumoren aangepakt met hoge doses, exact gerichte bestraling.

De overlevingscijfers zijn woensdag bekend gemaakt op het Wereld Longkanker Congres, door onderzoekers van VU medisch centrum.

Deze resultaten zijn van belang, omdat slechts 1 op de 3 longkankerpatiënten van 75 jaar of ouder geopereerd kan worden, en traditionele bestraling voor de niet-operabele groep meestal als te belastend terzijde werd geschoven. Zodoende werd in de praktijk 40 procent van deze patiënten in feite direct opgegeven. Dat is nu in veel gevallen niet meer nodig.

De onderzoekers van het VUmc hebben voor hun onderzoek gekeken naar gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie. De toepassing van radiotherapie was in de periode tussen 2001 en 2009 gestegen van 31,2 procent naar 37,7 procent, en de overleving van deze patiënten steeg bijna 10 maanden, van 16,8 naar 26,1 maanden.

Auteur 
Bron 
  • VU medisch centrum