Nieuwe kankermedicijnen voortaan eerder beschikbaar door nieuw protocol

medicijnen
Getty Images

Nieuwe, dure kankermedicijnen zijn voortaan sneller beschikbaar door het Drug Access Protocol (DAP) dat is ontwikkeld door oncologen, verzekeraars en Zorginstituut Nederland, meldt het AD.

Momenteel staan talloze veelbelovende kankermedicijnen jarenlang in de wacht. Vanwege de hoge kosten - vaak minstens 100.000 euro per patiënt per jaar - wil de overheid nieuwe medicatie pas na grondig onderzoek opnemen in het basispakket. Tijdens dat onderzoek is het middel niet of slechts in beperkte mate toegankelijk voor kankerpatiënten.

Dankzij het DAP kunnen deze medicijnen nu waarschijnlijk minstens een half jaar tot een jaar eerder beschikbaar komen, terwijl ondertussen prijsafspraken worden gemaakt met de fabrikant. Een voorbeeld hiervan is het medicijn Cemiplimab van farmaceut Sanofi tegen plaveiselcelcarcinoom, een slecht te opereren vorm van huidkanker. Dat is het eerste medicijn dat is goedgekeurd via het nieuwe protocol.

Vijf ziekenhuizen

In eerste instantie doen vijf ziekenhuizen mee aan het Drug Access Protocol: het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, het Erasmus MC in Rotterdam, het Maastricht UMC+, het Nijmeegse Radboudumc en het UMC Groningen. Kankerpatiënten uit andere ziekenhuizen die baat hebben bij het nieuwe middel worden door hun specialist doorverwezen naar deze ziekenhuizen.

Bron 
  • NOS
  • ad.nl