Ook jongens vanaf nu uitgenodigd voor HPV-vaccinatie

Leeftijd voor vaccinatie omlaag

Getty Images

Na meisjes krijgen nu ook jongens de kans zich te beschermen tegen HPV-kanker. Het vaccinatieprogramma wordt uitgebreid na toenemend inzicht in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Vandaag worden de eerste uitnodigingen verstuurd.

Jongens en meisjes vanaf 10 jaar

Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van 13 naar 10 jaar.

HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus waar acht op de tien mensen ooit mee geïnfecteerd raakt. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, soms blijft het langer in de cellen aanwezig. Het virus kan kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken.

Zowel jongens als meisjes ontvangen de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. In 2022 en 2023 krijgen daarnaast alle twaalf- tot achttienjarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, een uitnodiging om zich alsnog te beschermen tegen HPV-kanker.

Peniskanker

Jongens worden voortaan ook uitgenodigd omdat er steeds meer duidelijk is welke vormen van kanker HPV kan veroorzaken. Oscar Brouwer, uroloog in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, is gespecialiseerd in zeldzame vormen van kanker: "Steeds meer jonge mannen krijgen de diagnose peniskanker. Soms is een (gedeeltelijke) penisamputatie noodzakelijk om een leven te redden. Dat heeft uiteraard grote impact op iemands leven. Ik spreek vaak patiënten die terug in de tijd zouden willen reizen voor een vaccinatie, maar voor hen is het helaas te laat."

Jeanne-Marie Hament, programmamanager van het Rijksvaccinatieprogramma en woordvoerder van de HPV-vaccinatiecampagne, vult aan: "Na advies van de Gezondheidsraad, starten we nu met het aanbieden van de HPV-vaccinatie aan jongens. Zo worden ook zij beschermd tegen HPV-kanker en daarnaast draagt het vaccineren van zowel jongens als meisjes bij aan het creëren van groepsimmuniteit."

Auteur 
Bron 
  • RIVM