Zelfcheck of kankergen in familie voorkomt kan veel leed besparen

radioloog-borstkanker
Getty Images

Om borst-, eierstok-, en prostaatkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen, is Borstkankervereniging Nederland vandaag begonnen met een campagne. Met een vragenlijst 'kun je checken of er reden is om aan te nemen dat de mutatie in de familie zit', zegt Deborah Ligtenberg, projectleider van de campagne, in het NOS Radio 1 Journaal.

In sommige families kunnen borst-, eierstok-, en prostaatkanker vaker voorkomen dan in andere families. Dat deze vormen van kanker bij de ene familie vaker voorkomen dan bij de andere heeft volgens Deborah Ligtenberg te maken met een mutatie van het zogeheten BCRA-gen. "Er kan een een foutje zijn in het BRCA1 of BCRA2-gen", legt ze uit. "Daardoor ben je minder goed beschermd tegen deze vormen van kanker."

Gemuteerd gen

Hoeveel mensen in Nederland precies dat gemuteerde gen bij zich dragen, is niet duidelijk. "Omdat er geen registratie is", zegt Ligtenberg. Ze zegt dat uit onderzoek blijkt dat het om ongeveer 1 op de 300 Nederlanders gaat. "Dus dat zijn veel mensen."

Vragenlijst

Daarom is het volgens haar belangrijk om te weten of er een verhoogde kans op kanker in de familie zit, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen. Op de website hetzitindefamilie.nl kan een vragenlijst worden ingevuld. "Daarmee kun je checken of er reden is om aan te nemen dat de mutatie in de familie zit. En mocht dat zo zijn dan kun je een afspraak maken bij de huisarts om te kijken wat de vervolgstappen zijn."

Het is niet het doel om mensen onnodig bang te maken, zegt Ligtenberg tegen NOS. "Het kan in sommige gevallen zo zijn dat later blijkt dat je het niet hebt, maar het kan juist heel veel leed besparen", zegt ze. "Er zijn vrouwen bij wie borstkanker werd gevonden en toen het was uitgezaaid, bleek het in de familie te zitten. Daar had veel leed bespaard kunnen worden."

Lees ook:
Erfelijke kanker in de familie
Zit kanker in je genen?

Bron 
  • NOS