Ziekte van Hodgkin

Getty Images

De ziekte van Hodgkin is een vorm van kanker die zich in het lymfeweefsel ontwikkelt.

Het lymfestelsel maakt deel uit van het immuunsysteem van het lichaam. In het hele lichaam verbinden lymfeklieren een netwerk van lymfevaten met elkaar. In het lymfestelsel bevindt zich lymfe, een vloeistof met lymfocyten; dat zijn infectiebestrijdende witte bloedcellen. In de lymfeklieren worden bacteriën en andere stoffen uit de lymfevloeistof gefilterd voordat de vloeistof weer aan het bloed wordt toegevoegd.
Een B-lymfocyt, of B-cel, is een van de soorten witte bloedcellen. B-cellen maken antilichamen aan, die infecties bestrijden en gevaarlijke ziekteverwekkers herkennen als deze opnieuw toeslaan.

De ziekte van Hodgkin (Hodgkin-lymfoom) is een vorm van kanker die zich in het lymfeweefsel ontwikkelt. De kankercellen bij de ziekte van Hodgkin worden Reed-Sternbergcellen genoemd. Men gaat ervan uit dat Reed-Sternbergcellen kankerachtige B-cellen zijn. Wanneer de kanker-B-cellen zich gaan verdelen en vermenigvuldigen, vormen ze een tumor. Door deze vorm van kanker verliest het lichaam een deel van zijn afweer tegen infecties.

Symptomen van de ziekte van Hodgkin zijn onder meer gezwollen lymfeklieren, koorts, nachtelijk transpireren, verminderde energie en onverklaarbaar gewichtsverlies. Meer dan 75 procent van alle nieuwe volwassen patiënten waarbij de ziekte van Hodgkin is geconstateerd, kan worden behandeld met chemo- en/of stralingstherapie.

Auteur 
  • Redactie