Kippenborst of trechterborst

Vormverandering van de borstkas

Getty Images

Een kippenborst of een pectus carinatum bestaat uit een naar voren gericht borstbeen. Meestal kan je op jonge leeftijd zien dat de borstkas een vormverandering heeft. Tijdens de groei in de puberteit valt het extra op.

De pectus carinatum is de tegenovergestelde situatie van een trechter- of schoenmakersborst (pectus excavatum). De vormverandering van de borstkas kan meer of minder uitgesproken zijn. De afwijking kan tijdens de puberteit verergeren.

Kinderen met een kippenborst of trechterborst maken zich vaak zorgen over hoe hun borstkas eruit ziet. Velen schamen zich voor hun borstvorm en dragen liever een bedekkende trui of T-shirt dan zich openlijk bloot te geven. Dit is heel begrijpelijk: tieners willen vooral niet opvallen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.

Een kippenborst geeft op de kinderleeftijd geen medische problemen. Het hart van een kind met een trechterborst is - door de deuk in de borstkas - meer naar links verplaatst. Ondanks dit geeft de vorm geen belemmering in de ademhaling of de bloedsomloop.

Op oudere leeftijd kan een trechterborst wel meer klachten veroorzaken. Ouderen hebben dan last van kortademigheid of verminderde inspanningsmogelijkheden.

Oorzaken

De kippenborst en trechterborst zijn allebei uitingen van een overmatige kraakbeengroei bij het borstbeen. Door een teveel aan kraakbeenvorming tussen de ribben en het borstbeen wordt het borstbeen – in het geval van een kippenborst – naar buiten geduwd. Bij een trechterborst groeit het borstbeen naar binnen. Een trechterborst komt vaker voor dan een kippenborst. De oorzaak van een overmatige kraakbeengroei is niet bekend. Soms spelen erfelijke factoren bij de bouw van de borstkas een rol. Een kippenborst komt vaker voor bij jongens en minder vaak bij meisjes.

Behandeling

De ademhaling van een kind met een kippenborst of trechterborst is niet beperkt: longfunctietesten vallen eigenlijk altijd normaal uit.

Het is begrijpelijk dat de vormverandering van de borstkas voor (beginnende) pubers veel psychisch leed kan veroorzaken. Veel kinderen willen daarom dringend geopereerd worden. Als de situatie cosmetisch storend is kan er een chirurgische correctie worden gedaan. De afwijkende vorm wordt echter pas gecorrigeerd als het kind ouder is.

Operatie

Een trechterborst wordt weleens opgevuld door een siliconenvorm onder de huid. Een andere mogelijkheid is om een metalen staaf achter het borstbeen te plaatsen. Hierdoor krijgt het borstbeen de gelegenheid om normaal uit te groeien. Na ongeveer drie jaar wordt de staaf weer verwijderd.

Tegenwoordig wordt in een aantal centra een operatietechniek gebruikt, waarbij er een metalen beugel onder het borstbeen wordt geplaatst. Hierbij worden aan weerskanten van de ribbenkast twee sneetjes gemaakt, waardoor de beugel wordt ingebracht. Ook wordt een sneetje hoger gemaakt waardoor gekeken wordt hoe de ligging van de beugel is.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur