BMR-vaccin: welke bijwerkingen kun je verwachten?

Bijwerkingen van vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond

bmr-prik bij kindje
Getty Images

Afgelopen tijd zijn er uitbraken geweest van infectieziekten, zoals kinkhoest en de mazelen. In Nederland krijgen alle kinderen een uitnodiging om zich tegen deze en andere ernstige infectieziekten te laten vaccineren. Bijwerkingencentrum Lareb vertelt meer over het vaccin tegen bof, mazelen en rodehond en welke bijwerkingen je kunt verwachten.

Bof, mazelen en rodehond zijn infectieziekten die veroorzaakt worden door virussen. Het kan worden verspreid door hoesten en niezen, maar ook via speelgoed en bijvoorbeeld deurknoppen. Ben je besmet met een van deze virussen, dan merk je in het begin vooral wat algemene ziekteklachten, zoals koorts, verkoudheidsklachten, hoofdpijn en spierpijn. Kenmerkend voor de bof is een dikke wang wat veroorzaakt wordt door ontsteking van de speekselklieren. Soms gaat dit samen met oorpijn. Bij mazelen zijn rode vlekjes op het gezicht en het lichaam typisch. Vlekjes op het lichaam kunnen ook een teken zijn van rodehond. Heel zelden kunnen deze ziekten zorgen voor ernstige complicaties, zoals ontsteking van de longen, gewrichten of het hersenvlies.

Vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond

Bij 14 maanden en 9 jaar krijgen kinderen een vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond vanuit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De zogenoemde BMR-vaccinatie is een levend verzwakt vaccin. Dit betekent dat er verzwakte virusdeeltjes van bof, mazelen en rodehond in het vaccin zitten. Dit zorgt er niet voor dat je ook daadwerkelijk bof, mazelen of rodehond krijgt, maar wel dat het afweersysteem geactiveerd wordt om bescherming tegen deze virussen op te bouwen.

Veelvoorkomende bijwerkingen BMR-prik

Na de BMR-vaccinatie kunnen er, net zoals na andere vaccinaties, bijwerkingen ontstaan. De bijwerkingen beginnen meestal tussen de 5e en 12e dag na de vaccinatie. Dit is anders dan bij de meeste vaccins. Daar beginnen klachten al vaak binnen 48 uur na vaccinatie. De klachten na de BMR-vaccinatie kunnen lijken op een lichte vorm van de bof, mazelen of rodehond. Denk bijvoorbeeld aan koorts, huiduitslag en hangerig en huilerig zijn. Ook kan er pijn en/of roodheid op de prikplek ontstaan. De meeste bijwerkingen gaan vanzelf weg binnen enkele dagen.

Autisme is geen bijwerking

Soms wordt ten onrechte gedacht dat je autisme kunt krijgen van de BMR-vaccinatie. Dit idee komt uit een artikel uit 1998 waarin werd beweerd dat het mazelenvaccin autisme veroorzaakt. Dit artikel werd alleen kort daarna ingetrokken, omdat er sprake was van fraude. Ook waren de getrokken conclusies onjuist. Autisme is een aangeboren stoornis. Vaccinaties veroorzaken dus géén autisme. 

Maak je je zorgen over (mogelijke) bijwerkingen, neem dan altijd contact op met je huisarts of de jeugdarts van de GGD in jouw regio.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.