woensdag, 28 september 2022

Commissie: nog geen vaccinatieplicht nodig in kinderopvang

Het is vooralsnog niet nodig om een landelijke vaccinatieplicht in te stellen voor ouders die hun kind willen inschrijven voor kinderopvang. Dat adviseert de Commissie kinderopvang en vaccinatie aan het kabinet.

Volgens de commissie, onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Roos Vermeij (PvdA), mogen ouders die hun kinderen niet laten inenten wel op die keuze worden aangesproken. Daarnaast moet het kabinet een ondergrens vaststellen voor de vaccinatiegraad.

Zodra deze ondergrens is bereikt, zouden kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen moeten weigeren. Daarmee zou vaccineren een voorwaarde worden om te worden toegelaten tot een kinderdagverblijf. Hoe hoog die wettelijke ondergrens moet zijn, moet de overheid bepalen, vindt de commissie.

Landelijke vaccinatiegraad

De landelijke vaccinatiegraad, waarin alle inentingen zijn meegenomen, ligt na jaren van daling nu op 90,2 procent. Dit percentage is niet verder gedaald ten opzichte van eerdere jaren, maakte volksgezondheidsinstituut RIVM vorige week bekend.

Het is echter nog steeds lager dan de vereiste 95 procent, die de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM hanteert voor inentingen tegen mazelen. Groepsbescherming kan met het huidige percentage van 90,2 procent niet worden gegarandeerd. Als de vaccinatiegraad hoger is dan 95 procent, hoeven er volgens de commissie geen aanvullende maatregelen te worden genomen.

Bron(nen):