Daling aantal doden meningokokken door vaccinatiecampagne

inenten-meningokokken
Getty Images

De opmars van de dodelijke bacterie meningokok lijkt gestopt. In de eerste helft van 2019 zijn er vijf mensen aan overleden, wat aanzienlijk minder is dan vorig jaar. In 2018 overleden nog 23 mensen, meldt het AD.

In 2018 rukte meningokokken ineens op en het aantal sterfgevallen dat deze tot dan toe amper voorkomende bacterie veroorzaakte, was extreem hoog. Van de mensen die ernstig ziek werden, overleed bijna een kwart. De meningokok kan zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten, waardoor iemand binnen 24 uur kan komen te overlijden.

Minder ziektegevallen

Het RIVM is 'opgetogen'. "Er zijn gewoon minder ziektegevallen dan verwacht", zegt Hans van Vliet, het hoofd van het rijksvaccinatieprogramma. De bacterie verspreidt zich via de mond en de keel. Daar is die voor veel mensen ongevaarlijk, maar als hij in de bloedbaan terechtkomt, dan is de situatie meteen extreem levensbedreigend.

Doden door meningokokken

De laatste vier jaar overleden er in Nederland 45 mensen aan meningokokken. Omdat de bacterie snel oprukte en steeds meer slachtoffers eiste in Nederland, besloot het kabinet om naast peuters ook jongeren te gaan vaccineren. Inmiddels heeft ruim een half miljoen tieners tussen de 14 en 18 jaar de prik gehaald, blijkt uit nieuwe cijfers. De totale opkomst ligt daarmee op 83 procent. Geen enkele ingeënte tiener heeft de ziekte opgelopen. "Er zijn nul tieners ziek geworden na vaccinatie. Dus het vaccin werkt goed en beschermt tot nu toe 100 procent", aldus Van Vliet van het RIVM.

Bron 
  • ad.nl