zondag, 24 oktober 2021

Naar de dokter met te dik kind?

Mijn kind heeft last van overgewicht. Kan ik hem een dieet laten volgen of is het verstandiger als ik eerst een arts bezoek?
Mevr. J. van Otten

Herman van Tinteren, kinderarts

Hoe goed de bedoeling ook is, alléén een dieetadvies is bijna nooit de oplossing. Er is namelijk een combinatie van factoren die overgewicht veroorzaakt. Een kind met overgewicht eet niet alleen te veel, maar beweegt vaak te weinig. Bovendien speelt erfelijkheid een rol bij het te zwaar worden.

Dan is er ook nog een kleine groep kinderen met hormonale problemen. Voor deze patiënten moet er een specifieke behandeling worden ingezet. De huisarts of kinderarts moet vaststellen of er sprake is van een hormonale oorzaak.

Dit is echter een zeer kleine groep. Het gaat om slechts 5 procent van de totale groep kinderen met overgewicht of obesitas.

Maar ook voor de andere 95 procent van te dikke kinderen is het nodig om een arts te bezoeken. Zeker als het om obesitas gaat, is medische controle nodig. Daarbij letten medici op de bloeddruk en zullen ze onderzoeken of er sprake is van beginnende diabetes.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.