maandag, 4 juli 2022

Stopt bloedneus van mijn kleindochter vanzelf?

Mijn kleindochter van twee heeft in haar neusje gepeuterd. Wat ze precies stuk heeft gemaakt, is niet duidelijk. Het blijft met tussenpozen bloeden, een soort stolseltje lijkt het komt er dan uit met bloed. Af en toe komt er dan wat bloed naar buiten. Mijn vraag aan u is: stopt dit vanzelf weer? En wat kan ik eraan doen? Is er dan een vaatje geraakt? Ze is trouwens ook verkouden.
Mannie

Herman van Tinteren, kinderarts

Bloedneuzen kunnen voorkomen bij een verkoudheid en bij peuteren. Aan de voorzijde van het neustussenschot bevindt zich een plek waar de bloedvaatjes in het slijmvlies aan de oppervlakte komen.

Door te peuteren kunnen deze fragile vaatjes gemakkelijk gaan bloeden. Als op het daarna ontstane korstje ook weer gepeuterd wordt, begint het van voren af aan.

Bloedneus stoppen

Een bloedneus is het beste te stoppen door allereerst goed de neus te snuiten. Dat is voor een tweejarige misschien net mogelijk. Daarna moet de neus een beetje stevig worden dichtgedrukt net voorbij het neusbeentje. Houd dat drie minuten vol en de bloeding zal zijn gestopt.

Als er bij herhaling moeilijk te stelpen bloedneuzen zijn of als er ook blauwe plekken te zien zijn, is dat een reden om het aan de huisarts voor te leggen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.