Tomatengriep-epidemie India blijkt uitbraak hand-, voet- en mondziekte (HVMZ)

Doktoren willen intrekking rapport

Twee handen met uitslag in de vorm van rode plekjes
Getty Images

De 'nieuwe' virale infectie die in India sinds mei dit jaar steeds meer voet aan de grond kreeg, bekend als tomatengriep, is een variant van hand-, voet- en mondziekte (HVMZ), zo stellen artsen in medisch tijdschrift The BMJ. Zij willen dat een eerder rapport over deze nieuwe virus-uitbraak wordt ingetrokken.

Tomatengriep - ook wel tomatenkoorts of het tomato blossom-virus genoemd - dook in mei 2022 voor het eerst op in de Indiase regio Kerala. In augustus 2022 werd er in een rapport - gepubliceerd als ingezonden brief in de Lancet Respiratory Medicine - gemeld dat lokale ziekenhuizen in de regio meer dan 82 gevallen van kinderen onder de 5 jaar hadden gemeten. "Net nu we naar alle waarschijnlijkheid te maken krijgen met een vierde Covid-19 golf is er een nieuw virus, het tomatengriepvirus of tomatenkoorts, opgedoken bij kinderen onder de vijf in de regio Kerala," waarschuwden de auteurs. "Met de vreselijke coronapandemie in het achterhoofd moeten we voorzichtig blijven. Verdere uitbraken kunnen daarom maar beter vermeden worden."

Symptomen van 'tomatengriep'

Het valt volgens de auteurs niet uit te sluiten dat de tomatengriep een nasleep is van chikungunya of knokkelkoorts. Die twee ziektes worden veroorzaakt door muggen en komen in het regenseizoen vaak voor in India. "Maar het kan ook om een nieuwe variant van de hand-voet-mondziekte gaan of om tot dusver onbekend virus", aldus ‘The Lancet’. Het meest voor de hand liggende symptoom van tomatengriep zijn rode blaren. Daarnaast zijn de symptomen hoge koorts, vermoeidheid, pijn in het lichaam en gewrichtspijn.

Geen nieuw virus

Artsen zeggen nu in The BMJ dat dit 'nieuwe' virus inderdaad een variant is van de hand-, voet- en mondziekte (HVMZ) en dat ze in India al sinds 2001 gevallen van deze ziekte behandelen. Die eerdere uitbraken verliepen relatief mild, konden met medicatie onder controle worden gehouden en daarbij waren geen ziekenhuisopnames nodig.

Aravind Reghukumar, hoofd van de afdeling infectieziekten van het Government Medical College in Thiruvananthapuram in Kerala: "Het rapport in de Lancet Respiratory Medicine kwam voor ons als een complete verrassing. Iedere dokter in Kerala weet dat in de lokale taal Malayalam de naam voor hand-, voet- en mondziekte 'thakkalipani', oftewel 'tomatenkoorts' is. Maar dat is geen nieuw virus."

Reghukumar benadrukt dat, hoewel hij snapt dat niet iedere ingezonden brief volledig kan worden beoordeeld door experts op hetzelfde gebied, het feit dat zo'n bericht verschijnt in een als betrouwbaar bekende uitgave van The Lancet, zorgt voor een enorme stress onder doktoren die het verhaal moeten weerspreken. Hij doet samen met zijn collega's Mariyam Rajee Alex and Tony Lawrence dan ook een dringend beroep op The Lancet op het bericht te rectificeren. Het blad heeft dit geweigerd, maar zegt de ontwikkelingen te blijven volgen.

Logische toename HVMZ

Volgens Lawrence, professsor aan het Government Medical College in Thiruvananthapuram, is er wel een lichte toename te zien in het aantal gevallen van HVMZ. Dat komt volgens hem omdat Kerala een streng surveillance-systeem heeft als het gaat om infectieziekten, zodat er meer gevallen boven water komen. Ten tweede waren de condities voor een uitbraak optimaal na de lockdowns en andere coronarestricties. Toen de scholen weer open gingen was dat volgens hem de ideale omgeving voor de verspreiding van een kinderziekte.

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • BMJ
  • hln.be