zondag, 14 augustus 2022

Waterpokken besmettelijk?

Mijn zoon heeft nu een week de waterpokken. Ik heb het als kind nooit gehad. Hoe groot is de kans dat ik het kan krijgen?
Bernadette

Herman van Tinteren, kinderarts:

Veel mensen hebben wel waterpokken doorgemaakt zonder dat ze het weten. Soms zijn er maar enkele pokjes aanwezig, die aan het oog kunnen ontsnappen. Andere kinderen zitten er helemaal mee onder. Voor de immuniteit maakt dat niets uit.

Incubatietijd waterpokken

Waterpokken is zeer besmettelijk en daarom krijgt bijna iedereen het als kind. Het laat een levenslange immuniteit na. De incubatietijd van waterpokken is twee tot drie weken. Heb je de waterpokken nog niet gehad? Dan is de kans groot dat je het nu zult krijgen. Maar je kan het dus ook zonder te weten vroeger al gehad hebben.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.