woensdag, 19 januari 2022

'Kleinere hersenen door depressie'

BAARN - Een ernstige depressie of chronische stress kan leiden tot kleinere hersenen. Dit verlies aan hersenvolume heeft vaak zowel emotionele als cognitieve beperkingen tot gevolg.

Onderzoekers van de Yale University hebben ontdekt dat één genetische schakelaar hier verantwoordelijk voor is. Zij beschrijven de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift Nature Medicine.

Schakelaar
De 'schakelaar' onderdrukt het tot uiting komen van verschillende genen die noodzakelijk zijn voor het ontstaan van synaptische verbindingen tussen hersencellen. Hierdoor ontstaat verlies van hersenvolume in de frontale kwab. "Als deze schakelaar wordt geactiveerd, worden processen die betrokken zijn bij emotie en cognitie verstoord", aldus onderzoeker Ronal Duman.

Voor het onderzoek keek Duman samen met zijn collega's naar hersenweefsel van zowel depressieve als niet depressieve patiënten. Het weefsel was afkomstig van een hersenbank. De hersenen van depressieve mensen toonden lagere hoeveelheden van genen die noodzakelijk zijn voor de functie en structuur van hersensynapsen. Zeker vijf van deze genen worden gereguleerd door een schakelaar: de transcriptiefactor GATA1.

Mogelijkheden
Bij knaagdieren waar de transcriptiefactor was geactiveerd vonden de onderzoekers niet alleen minder verbindingen tussen de hersenen, maar ook meer depressie-achtige symptomen. Het lijkt er op dat GATA1 dus zowel een rol speelt bij depressie als verlies in hersenvolume. Volgens Duman zou het zomaar mogelijk kunnen zijn dat we aan de hand van genetische variatie in GATA1 mensen die vatbaar zijn voor depressie en stress kunnen identificeren. Daarbij kan deze kennis ook de behandeling van depressie ten goede komen.

Bron(nen):