'Koffie verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker'

Getty Images

Het drinken van koffie hangt samen met een lager risico op het terugkeren of verergeren van prostaatkanker. Dat stellen onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center.

Onderzoeker Janet Stanford vond samen met haar collega's dat mannen die vier of meer kopjes koffie per dag nuttigden 59 procent minder kans hadden op de terugkeer of het verergeren van prostaatkanker in vergelijking met mannen die minder koffie dronken. Er bleek geen verband tussen koffie en het overlijden als gevolg van prostaatkanker. De wetenschappers keken ook naar de invloed van thee, maar ook hier vonden ze geen verband.

Thee
"Voor zover wij weten, is ons onderzoek het eerste naar een verband tussen thee en de terugkeer of progressie van prostaatkanker", schrijven de onderzoeker in tijdschrift Cancer Causes & Control. "Binnen ons onderzoek waren echter weinig theedrinkers: de hoogste categorie was een kopje thee of meer per dag. Vervolgonderzoek met mannen die meer thee drinken is dus nodig."

Onderzoek
Het onderzoek betrof 1001 patiënten die prostaatkanker overleefden en die tussen de 35 en 74 jaar oud waren toen ze de diagnose prostaatkanker kregen in de periode 2002 tot 2005. De deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eet- en drinkpatroon en werden geïnterviewd. In totaal volgden de onderzoekers de patiënten gedurende vijf jaar na de diagnose.

Oorzaak
De resultaten van het onderzoek komen overeen met de resultaten van eerdere studies waarin men vond dat mannen die zes of meer koppen koffie per dag consumeerden 60 procent minder kans op op uitgezaaide prostaatkanker. Vervolgonderzoek is nodig om te begrijpen welke mechanisme ten grondslag liggen aan de resultaten. Mogelijk zorgen de phytochemicaliën in koffie voor een ontstekingsremmend en antioxiderend effect.

De onderzoekers benadrukken dat een hoge koffieconsumptie voor sommige mannen ook tot gezondheidsproblemen kan leiden. Mannen met een hoge bloeddruk zijn bijvoorbeeld kwetsbaar voor de negatieve effecten van cafeïne in koffie. En sommige ingrediënten in koffie kunnen ook het cholesterol verhogen.

Bron 
  • Science Daily