Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 30 mei 2017

De tong ontleed

Van achter tot het puntje

Wist je dat de tong je meest flexibele spier is? En dat de tong - op het topje van je wijsvinger na - je meest gevoelige lichaamsdeel is? Ook komt het door smaakpapillen op de tong dat wij vet eten zo lekker vinden. Er is veel over de tong dat wij niet weten. Vandaar: de tong ontleed van achter tot het puntje.

Gemiddeld is hij 4,28 centimeter: de tong. Ons meest flexibele orgaan is zo beweeglijk, omdat hij bestaat uit spieren en vooraan in de mond helemaal vrij ligt.

Heen en weer bewegen

De extrinsieke spieren verbinden de tong aan de onderkaak, het tongbeen (vooraan in de keel) en de schedelbasis. Door deze spieren kan je je tong heen en weer bewegen. De tong zelf bevat intrinsieke spieren. Daardoor kan je met je tong allerlei vormen aannemen, zoals oprollen, omdraaien of je verstandskies schoonmaken.

Roze, rood of slijmerig?

Is jouw tong lichtroze van kleur, dan heb je waarschijnlijk weinig rood pigment in je tong. Andersom kan ook het geval zijn: veel rood pigment zorgt voor een rode tong.

Veel mensen hebben een witte slijmlaag achterop de tong. Hierdoor zijn de grote rode smaakpapillen achterop je tong goed te zien. Die slijmlaag is moeilijk weg te poetsen. Het risico bestaat zelfs dat je het met hetzelfde gemak weer terugpoetst.

Wat doet de tong?

Met je tong kan je slikken, praten, kauwen, zuigen en proeven. Maar je kan ook voelen of iets warm of koud is. Naast de top van je wijsvinger, is je tong het meest gevoelige deel van je lichaam. De tong bevat duizenden smaakpapillen. Dat zijn die kleine bobbeltjes.

De stoffen in voedsel zorgen ervoor dat je smaakpapillen worden geprikkeld. De zenuwen in je tong sturen deze prikkeling door naar je hersenen, waardoor je gaat proeven. Met de smaakpapillen onderscheid je zout, zuur, bitter, zoet en umami (scherp).

Proeven

Met het puntje van je tong proef je het beste zoet. Met de zijkanten van je tong proef je zout en zuur. Bitter wordt het meest achterop je tong waargenomen. Een voorbeeld van bitter proeven is bier. Om bier goed te proeven, moet je het helemaal inslikken. Anders ben je niet in staat aan te geven of je het wel of niet lekker vindt. 

Alle andere smaken proef je alleen doordat de geurstoffen je neus bereiken via de mond. Sowieso wordt wat we proeven voor 95 procent bepaald door wat we ruiken.

Wekelijks verse tong

Iedere zeven à tien dagen worden de smaakpapillen vernieuwd. Door te heet te drinken of te eten kan er een smaakstoornis optreden. Dit duurt niet langer dan tien dagen. De beschadigde papillen zijn dan weer vervangen door nieuwe papillen.  

Umami: de vijfde smaak

Heb je je weleens afgevraagd waarom Italiaans eten zo vol van smaak is? Dat is umami, vrij vertaald: 'de heerlijke smaak'. Een Japanse ontdekte deze vijfde smaak in 1908 tijdens het proeven van een bouillon op basis van zeewier.

De umami-smaak komt pas tot stand als je voedsel bereidt. Zoals vlees of vis. Of als fruit, kaas en tomaten goed zijn gerijpt. Daar komt namelijk glutaminezuur bij vrij. En dit zorgt ervoor dat je de umami-smaak proeft.

In een aantal voedingsmiddelen komt van nature het glutaminezuur voor. Zoals in koemelk, parmezaanse kaas, eieren, kip, kabeljauw, erwten, wortelen en ui. Moedermelk bevat het ook, vandaar dat baby’s dit zo lekker vinden.

Vet voedsel

De zesde smaak is waarschijnlijk de reden waarom wij vet voedsel zo lekker vinden. Op onze tong bevinden zich namelijk papillen die geactiveerd worden wanneer vettigheid voorbij komt. Hierdoor komen eiwitten vrij en die geven aan de hersenen het signaal 'lekker' door.

Reactie toevoegen

5 Comments

Door meneer i (niet gecontroleerd) op zo, 10/04/2015 - 10:19

Misschien de tekst even aanpassen? Smaken zitten niet vast aan bepaalde gebieden op de tong. Dat is een achterhaald fabeltje.

Door Berdt (niet gecontroleerd) op zo, 08/23/2015 - 18:48

Nog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten aan bepaalde gebieden op de tong. Dit is echter niet zo, want de receptoren op de tong zijn ertoe in staat om elke smaak waar te nemen. Daarnaast bestaat er ook een vijfde smaak: umami.

Door Anna (niet gecontroleerd) op do, 08/20/2015 - 16:51

via google of andere zoekmachine zwarte haartong behandeling invullen en je komt daar achter ! In elk geval geen koffie drinken, roken en met tandenborstel en tandpasta poetsen !

Door Diny (niet gecontroleerd) op di, 09/09/2014 - 06:53

Is er ook een oplossing voor een zwarte haartong?

Door Diny (niet gecontroleerd) op di, 09/09/2014 - 06:51

Is er ook een oplossing voor een zware haartong?