zondag, 14 augustus 2022

Huisdier echt goed voor de gezondheid

WASHINGTON - Huisdieren zijn niet alleen goed voor mensen met bepaalde gezondheidsrisico's, maar voor iedereen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

In het verleden is er al veel onderzoek gedaan naar het effect van het hebben van huisdieren, en dan vooral honden en katten, op mensen die kampen met psychische en/of lichamelijke problemen. Uit deze studie blijkt dat ook mensen die geen last hebben van fysieke of geestelijke problemen baat hebben bij een huisdier.

Voor het onderzoek voerden de wetenschappers drie experimenten uit. Voor het eerste onderzoek ondervroegen ze 217 mensen. Een deel van hen had een huisdier. De mensen met een huisdier bleken zich gelukkiger te voelen en gezonder te zijn.

In het tweede experiment ondervroegen de wetenschappers 56 hondenbezitters. Het deel van de groep dat het idee had dat hun hond in een sociale behoefte voorzag, voelde zich over het algemeen beter.

Voor het derde en laatste experiment lieten de onderzoekers 97 mensen schrijven over een gebeurtenis waarbij ze zichzelf buitengesloten voelden. Vervolgens mochten ze schrijven over hun favoriete vriend, hun favoriete huisdier of een tekening van een gebied maken. De wetenschappers concludeerden hieruit dat huisdieren mensen die zijn afgewezen een beter gevoel kunnen geven.

Volgens de onderzoekers is nu bewezen dat huisdieren goed zijn voor de gezondheid, ook als deze niet direct bedreigd wordt. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd the Journal of Personality and Social Psychology en online door de APA (American Psychological Association).

Trefwoorden: