vrijdag, 27 mei 2022

Klink neemt vaccinatieadvies Gezondheidsraad over

DEN HAAG - Minister Klink van VWS neemt het advies van de Gezondheidsraad over om kinderen van 6 maanden tot 5 jaar in te enten tegen de Mexicaanse griep. Dit blijkt uit de persconferentie vanuit het Internationale perscentrum Nieuwspoort.

Deze kinderen zijn extra kwetsbaar, omdat zij het risico lopen op chronische problemen na de griep. Kinderen tot twee jaar zullen bovendien voorrang krijgen met het vaccineren.

Er zijn nog meer nieuwe risicogroepen aangewezen. Baby’s tot en met 5 maanden behoren nu ook tot de risicogroep. Zij kunnen echter niet worden ingeënt, want het vaccin is niet op zulke jonge kinderen getest. Daarom worden hun huisgenoten, ouders, broertjes en zusjes, ook ingeënt.

Kinderen en jongeren met chronische aandoeningen zoals astma, kunnen nu ook in aanmerking komen voor een griepprik. Bestaande risicogroepen zijn zwangere vrouwen vanaf de vierde maand, 60 plussers, medische risicogroepen en gezondheidszorgpersoneel die contact heeft met de risicogroepen.

Veiligheid
Klink benadrukt nog eens dat er geen wetenschappelijke basis is voor verhalen die de rondte doen dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep niet veilig zou zijn. Volgens hem heeft vaccinatie zeker een meerwaarde. De bijwerkingen zijn volgens hem zo gering dat ze niet opwegen tegen de nadelen. Hij hoopt daarom ook dat het zorgpersoneel zich zeker laat inenten, omdat zij de ziekte kunnen verspreiden onder risicogroepen. Bovendien zal hun inzet komende tijd hard nodig zijn.

Bron(nen):