'Overgewicht leidt tot gehoorverlies'

Getty Images

Tieners met overgewicht hebben vaker gehoorverlies dan leeftijdsgenoten met een normaal gewicht. Dat blijkt uit onderzoek van het Columbia University Medical Center.

Het gehoorverlies was op alle geluidsfrequenties en de kans op laagfrequent gehoorverlies aan een oor was zelfs twee keer zo groot. Het onderzoek is online gepubliceerd in het tijdschrift The Laryngoscope.

Schade
Het gaat om een verband tussen overgewicht en sensorineural gehoorverlies, wat wordt veroorzaakt door schade aan de haarcellen in het binnenoor. De meeste mensen kunnen met dit gehoorverlies nog wel een gesprek voeren en mensen verstaan, maar ze hebben moeite met horen in groepen of op plaatsen met veel herrie.

"Uit eerder onderzoek is gebleken dat 80 procent van de tieners met gehoorverlies dit niet weten, dus het is van belang dat tieners met overgewicht regelmatig gecontroleerd worden", aldus onderzoeker Anil Lalwani. "Op die manier kunnen eventuele cognitieve of gedragsproblemen voorkomen worden die ontstaan als gevolg van de hoorproblemen."

Oorzaak
Voor het onderzoek werden bijna 1500 adolescenten binnen de National Health and Nutrition Examination Survey bestudeerd. Het is nog niet duidelijk of overgewicht direct of indirect tot gehoorverlies leidt. Mogelijk zijn de ontstekingen die als gevolg van het overgewicht ontstaan de oorzaak. Ook andere gevolgen van overgewicht als diabetes, hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol verklaren wellicht het gevonden verband.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • EurekAlert