Overzicht: Nederlandse podcasts over gezondheid en leefstijl

Het aanbod is nog bescheiden

Getty Images

We zijn heel trots op onze eigen podcast, 'Gezond Gesprek'. Maar er is natuurlijk meer te beluisteren. Daarom gingen we op zoek naar Nederlandstalige podcasts over gezondheid en leefstijl. Wat blijkt? In Nederland is het aanbod nog bescheiden. Hier is ons overzicht en natuurlijk zijn tips en aanvullingen welkom!

'Gezond Gesprek', onze eigen podcast waarin interessante gasten vertellen over gezondheid en ziekte is zeer populair. We hebben bijvoorbeeld al afleveringen over diabetes, de overgang, koemelkallergie, en de prikkelbare darm. Wat is er van anderen te beluisteren? Al deze podcast zijn te vinden via iTunes, Spotify of een podcast-app op je telefoon.

Erasmus MC – In Opname

Een serie korte podcasts over het werk van het Erasmus MC, met interviews met de 'knappe koppen' van het ziekenhuis. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld stress, lichaamsvet, corona. Let op: dit zijn geen rustige gesprekken, maar hapsnap-afleveringen met omgevingsgeluiden en korte gespreksfragmenten. Daar moet je wel van houden.

ZonMW – Gender en gezondheid

Wat is het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om gezondheid? Hoe is wetenschappelijk onderzoek daarop afgestemd – of niet? In deze podcast van onderzoeksorganisatie ZonMw draait het om gender en gezondheid. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, mantelzorg, migraine en hormonen.

Gezond Verstand – de podcast

DJ Jordi Wanders is 32 kilo afgevallen. Samen met Martyn de Jong, redacteur van Men’s Health spreekt hij met experts over onder andere gewichtsverlies, krachttraining en lifehacks. Aan het woord komen geen dokters of wetenschappers, maar vooral mensen uit de wereld van Youtube en social media, die uit eigen ervaring spreken. Een zesdelige podcastserie die vooral mannen zal aanspreken.

De Koelkastcoach

De online voedingsdeskundige Sabine Leijten heeft een podcast waarin ze tips geeft over gezond leven en soms ook gasten spreekt. Voedingsdeskundige is geen beschermde titel en de achtergrond van Sabine is dan ook divers: van een opleiding tot 'hormoonfactorcoach' tot 'medische basiskennis' en fitness-instructeur. Ze is dus geen arts, diëtist of voedingswetenschapper. Dat merk je eerlijk gezegd wel. Zo strooit ze in een aflevering over weerstand tegen virusinfecties met tips om cayennepeper, vlierbessensap, knoflook en gember. "Dat helpt echt" zegt ze dan, maar waar is de wetenschappelijke onderbouwing? En waar is de nadruk op de meer belangrijke factoren van de weerstand, zoals slaap, stress vermijden en gezond eten? De podcasts zijn kort, soms maar 4 minuten.

Leven zonder stress

Presentator Patrick Kicken (ex 3FM en Radio Veronica) voert gesprekken over stress, geluk, zingeving, mindfulness en veel meer. De onderwerpen zijn zeer divers, en de gasten ook. Kicken is echt een radio-presentator, stelt veel snelle vragen, maar laat ook stukjes van zichzelf zien.

Tergooi podcast

Interviews met medisch specialisten uit ziekenhuis Tergooi. Een kinderarts, longarts, oncoloog… mooie gesprekken van journalist Joris Kreugel met bevlogen experts.

Universiteit van Nederland

Deze podcastserie gaan niet alleen over gezondheidsonderwerpen, maar gezondheid is wel een thema dat vaak aan bod komt. Wetenschappers beantwoorden in korte podcasts (tussen de 10 en 15 minuten) uiteenlopende stellingen en vragen zoals 'waarom oudere mensen meer moeten hardlopen', 'word je dik van stress?' en 'werkt cannabis beter dan aspirine?'. Deze podcasts zijn overigens geen gesprekken, maar opnames van lezingen.

De Diabetes Podcast

In De Diabetes Podcast neemt Loes Heijmans je mee in haar leven met diabetes type 1. Loes kreeg op haar 20e de diagnoste T1D. Zij schreef hierover twee boeken en spreekt over leven met T1D voor zorgprofessionals. De podcast is persoonlijk; Loes vertelt onder meer over reizen, werken en zwanger worden met diabetes type 1. In deze podcast beantwoordt ze tevens vragen van luisteraars en neemt ze alle nieuwtjes op diabetesgebied met je door.

Feel better, live more

Toch nog één Engelstalige podcast over gezondheid. De Britse arts Rangan Chatterjee is een heel prettige podcasthost. Hij ontvangt zeer interessante gasten, vaak mensen die recent een boek hebben geschreven over gezondheid. De gesprekken zijn open, deskundig en met de rust om diep op de materie in te gaan. Er zijn al ruim 100 afleveringen, die tussen de 1 en 2 uur duren.

Tot slot wijzen we graag op de onregelmatig verschijnende Plus Podcast, een podcast van Plus Magazine. Er is er al eentje met medicijnvragen en eentje met uroloog Peter Ausems over prostaatkanker.

Alle afleveringen van de podcast Gezond Gesprek vind je hier.