maandag, 23 mei 2022

De 5 beste tips van gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur

Auteur van Krachtvoer voor vrouwen

Als vrouw kun je in je drukke leven af en toe best een energieboost gebruiken. Daarom deelt gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur (bekend van Koffietijd) een paar van haar beste tips met je.

1. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

Hetty: "Deze tip gaat je vooral helpen als veel last hebt van stemmingswisselingen en niemand in je buurt moet komen de week voor je ongesteld wordt. Wanneer je bloedsuikerspiegel stabiel is, zal je veel minder last hebben van buien en irritaties. Eiwitten zijn ideaal om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren, ze vullen en zorgen dat je voor lange tijd vol zit. Begin je dag daarom vaker met een eiwitrijk ontbijt, zoals een omelet of gekookt ei, (geiten)yoghurt met fruit en noten of een lekkere smoothie met wat proteïnepoeder erin. Tegenwoordig zijn er allerlei dierlijke en plantaardige proteïnepoeders verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan weiproteïne of poeders van hennep of bruine rijst."

2. Voldoende vezels

"Wat hebben vezels nou met mijn hormonen te maken hoor ik je denken? Maar om je hormonen te temmen verdienen ze echt een ereplek in je menu. Voldoende vezels helpen je namelijk niet alleen om je ontlasting soepel te houden, maar zorgen er ook voor dat overtollige oestrogenen je lichaam kunnen verlaten. Zo worden ze niet nogmaals opgenomen doordat ze te lang in je darmen blijven zitten. Daarnaast geven vezels, net als eiwitten, je een vol en voldaan gevoel.

Groenten en fruit zijn een goede bron van wateroplosbare vezels, probeer dan ook bij elke maaltijd en tussendoor groenten te eten. Er zijn ook kant- en klare vezelpreparaten zoals psylliumvezels of acaciavezels die je een zetje in de goede richting kunnen geven. Met één eetlepel per dag krijg je zo een hoop extra vezels binnen. Let op, drink altijd wel voldoende water als je veel vezels eet, zo raak je niet verstopt."

3. Volop vetten

"Wij vrouwen zijn niet altijd zo dol op vetten, daar wordt je toch dik van? Ik kan je geruststellen, van de goede vetten word je niet dik, sterker nog, ze helpen je juist om slank te blijven! Weg dus met al die lightproducten en ook de kunstmatige vetten in margarines en bak- en braadboters kun je beter vermijden. Vetten waar je lichaam wel blij van wordt en die je helpen soepel door je menstruatie heen te komen zitten onder andere in ongebrande noten, avocado’s, vette vis, olijfolie, roomboter, ghee, kokosolie en teunisbloemolie", aldus Crèvecoeur.

4. Eet kolen en andere kruisbloemigen

"Broccoli, bloemkool, rode kool, witte kool en spruiten en radijsjes bevatten alle het stofje DIM (Diindolylmethaan) wat je lever ondersteunt bij de hormoonomzetting. Het kan helpen om in de twee weken voor je menstruatie deze groenten wat vaker op het menu te zetten."

5. Gebruik een menstruatie-app

"Leve de smartphone want tegenwoordig kun je heel makkelijk gratis een menstruatie-app downloaden. Deze zijn ideaal om je cyclus bij te houden en hebben allerlei opties, waarbij je ook je klachten en ervaringen kan noteren. Zo kun je precies aangeven op welke dagen je moe bent of bijvoorbeeld veel vocht vasthoudt en op welke dagen je blaakt van de energie. Ook welke emoties je ervaart kun je bijhouden.

Als je dit een tijdje doet zal je zien dat je er een patroon in ontdekt. Zo voelen de meeste vrouwen zich een aantal dagen na de menstruatie het beste en hebben ze veel energie. In de week voor de menstruatie neemt de energie juist vaak af, met een dip als je ongesteld bent. Door beter te weten waar jouw energiepieken en dalen zitten kun je hierop inspelen met je werkzaamheden. De dagen voor je menstruatie en als je ongesteld bent, kun je dan bijvoorbeeld meer rust voor jezelf inplannen en juist knallen wanneer je stemming en hormonen op zijn best zijn."

"Zo, ik hoop dat ik je met deze tips heb kunnen inspireren! Wil je meer weten over hoe je jouw vrouwenlichaam fit en energiek houdt, dan is mijn boek 'Krachtvoer voor vrouwen' een aanrader."

Hetty Crèvecoeur (1980) is gezondheidsdeskundige en heeft een achtergrond in natuurgeneeskunde en orthomoleculaire therapie. Ze is bekend van haar blogs en vlogs voor A.Vogel en is als expert regelmatig te zien bij het programma Koffietijd. In oktober kwam haar eerste boek Krachtvoer voor vrouwen uit, wat verkrijgbaar is voor € 22,95 bij bol.com. Meer artikelen over natuurlijke gezondheid vind je op haar site: hettycrevecoeur.nl.