Hoe breng je een tampon goed in?

De tampon zit goed als je hem niet meer voelt

tampons
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: hoe breng je een tampon goed in?

Er komt voor bijna ieder meisje of vrouw een moment dat ze een tampon wil gaan gebruiken. Tampons geven immers vrijheid: je ziet niet dat je ze draagt en je kunt er zelfs mee zwemmen en naar de sauna. Maar wanneer je zo'n tampon voor de eerste keer gaat gebruiken, kan dat best spannend zijn. Want hoe breng je een tampon nu op de goede manier in?

De juiste absorptiegraad

Allereerst: kies altijd een tampon die overeenkomt met de hevigheid van je bloedverlies en die het laagst mogelijke absorptievermogen heeft. Hoelang je een tampon kunt dragen, hangt af van de fase van je menstruatie en hoe zwaar je bloedverlies is. Je kunt een tampon het beste om de 4 uur verwisselen. Als je merkt dat je vaker je tampon moet vervangen om doorlekken te voorkomen, heb je waarschijnlijk een tampon nodig met een hoger absorptieniveau. Laat een tampon in ieder geval niet langer dan 8 uur zitten, dat vergroot het risico op het toxic shock syndroom, ook wel TSS of de tamponziekte genoemd.

Hoe breng je een tampon correct in?

Alles begint met hygiëne, dus was eerst je handen grondig. Kies dan een goede positie: sommige vrouwen gaan op het toilet zitten, anderen plaatsen één voet op de rand van het bad of het toilet. Er zijn ook vrouwen die beide voeten op de grond houden en alleen de benen iets spreiden. Kies een positie waarin jij je comfortabel en ontspannen voelt.

tampon inbgrengen
Getty Images
  1. Maak de wikkel rond de tampon los met een draaibeweging en gooi deze in de vuilbak.
  2. Trek het koordje uit
  3. Druk het topje van de wijsvinger tegen de onderkant van de tampon. Houd je schaamlippen iets uit elkaar met je vrije hand.
  4. Breng de tampon met lichte druk in de vagina in, zo ver mogelijk naar boven en naar achteren. Als je weerstand voelt, verander dan een beetje van richting.
  5. De tampon is op de juiste manier ingebracht wanneer je hem niet meer voelt. Als je hem nog voelt, zit hij niet goed en moet hij iets dieper worden ingebracht. Het koordje blijft zichtbaar, ook nadat de tampon is ingebracht.

Lees ook: Is plassen met een tampon in ongezond?

Hoe verwijder je een tampon?

De tampon 'zit vol' als je een beetje bloed ziet wanneer je jezelf afveegt met toiletpapier of wanneer je bloed ziet op het koordje. Als hij doordrenkt is, is hij makkelijk te verwijderen door aan het koordje te trekken (6). Als je weerstand voelt terwijl je hem eruit trekt, dan is hij waarschijnlijk nog niet helemaal verzadigd. Je kunt hem dan alsnog verwisselen of nog even laten zitten. Spoel een gebruikte tampon niet door, dat kan het toilet verstoppen, maar gooi hem in de afvalbak.

 

Auteur