Kun je zwemmen als je ongesteld bent?

Je menstruatie in het water

Getty Images

Het kan zijn dat je tijdens je vakantie ongesteld bent. Toch vervelend als je een frisse duik wilt nemen. Kun je eigenlijk wel zwemmen als je ongesteld bent?

Misschien heb je maatregelen genomen om je menstruatie uit te stellen, maar als dat niet zo is kan het zijn dat je op vakantie ongesteld wordt. Ook als je dat niet verwacht trouwens, want reizen kan je menstruatie flink in de war schoppen. Kun je dan het water wel in?

Fabels over zwemmen tijdens je menstruatie

Over zwemmen tijdens je menstruatie doen verschillende fabeltjes de ronde. Om de eerste - en ergste - maar vast te ontkrachten: in tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen haaien jouw bloed niet ruiken. Je loopt dus niet méér kans om door een haai aangevallen te worden als je gaat zwemmen terwijl je menstrueert. Er zijn ook mensen die denken dat je menstruatie stopt als je in het water bent. Helaas: niet waar. Het bloed komt door de tegendruk van het water misschien niet direct naar buiten, maar je menstruatie stopt zeker niet. Dat bloed komt alsnog uit je vagina wanneer je uit het water komt, dus het is verstandig maatregelen te treffen als je lekker baantjes wilt trekken.

Zwemmen tijdens je menstruatie is goed voor je

Het is trouwens wel een goed idee om tijdens je menstruatie het water in te duiken. Een half uurtje zwemmen is al voldoende om de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller endorfine te stimuleren. Het helpt daardoor om pijn en PMS-symptomen te verlichten. Een flinke duik helpt zelfs om krampen te verlichten, omdat zwemmen de aanmaak van prostaglandinen remt. En die prostaglandinen spelen weer een rol bij het samentrekken van je baarmoeder.

Geen maandverband

Zwemmen is dus juist slim als je ongesteld bent, maar je hebt natuurlijk wel iets van bescherming nodig. Maandverband is in ieder geval geen goed idee, want dat is superabsorberend en neemt enorm veel water op. Je ziet het daardoor duidelijk zitten in je bikini en het is ook nog eens heel onhygiënisch.

En tampons dan?

Tampons zijn een prima bescherming als je wilt zwemmen terwijl je menstrueert. Je ziet ze niets zitten en ze doen hun werk ook tijdens het zwemmen goed. Er is wel een kleine kans dat de tampon bacteriën uit het water opneemt (via het touwtje), dus het is belangrijk om extra goed op de hygiëne te letten. Doe vlak voor je gaat zwemmen een schone in en haal hem er na het zwemmen direct uit. Dit hoeft natuurlijk niet na iedere duik. Hoe lang je een tampon kunt dragen, hangt af van de fase van je menstruatie en hoe zwaar je bloedverlies is. Tampons kunnen het best ongeveer om de vier uur vervangen worden. Als je een tampon op je zware dagen draagt, moet je hem vaak om de twee uur wisselen.

Het regelmatig moeten verwisselen van je tampon betekent dat het handig is om daar vooraf rekening mee te houden. Als je op het strand zit, zorg dan dat je niet ver van een café of een toilet af bent, zodat je daar makkelijk je tampon kunt vervangen.

Het touwtje van je tampon

Een  nadeel van tampons is het touwtje. Sommige vrouwen zijn bang dat het touwtje zichtbaar is tijdens het zwemmen. Simpelweg korter afknippen is dan een optie, maar dat maakt het wel uitdagender om je tampon te verwisselen. Bang dat je 'm in je vagina kwijtraakt hoeft je niet te zijn. Een tampon past niet door de baarmoedermond en kan dus onmogelijk in je baarmoeder belanden. Echt kwijt is hij dus nooit. Persen terwijl je gehurkt zit, kan helpen om hem eruit te krijgen.

Menstruatiecup of -sponsje

Een andere optie - zonder touwtje - is de menstruatiecup, een cupje dat je in je lichaam draagt en dat je menstruatiebloed opvangt. Als je die gebruikt hoef je je bovendien niet druk te maken over het verwisselen, want hij neemt geen water op en je kunt 'm tot maar liefst 12 uur dragen. Menstruatiesponsjes (ook wel vaginale sponsjes of spons tampons genoemd) kun je zo'n 6-8 uur dragen, op zwaardere dagen 2-4 uur. Verwisselen is dus nog steeds nodig. Geen enkel menstruatiesponsje heeft een touwtje. Er zijn wel enkele varianten die een uitneemlusje hebben, zodat je  het sponsje makkelijk kunt verwijderen. Spons tampons gooi je net zoals andere tampons na gebruik in de prullenbak.

Andere tips bij zwemmen tijdens je menstruatie

  • Gebruik je tampons en durf je het touwtje niet af te knippen? Overweeg een zwemshort over je bikinibroekje, dan hoef je je minder zorgen te maken over touwtjes die zichtbaar zijn.
  • Draag donkere zwemkleding als je bang bent voor doorlekken.
  • Zit niet elke vijf minuten aan je badpak te plukken en zoek ook niet telkens of je touwtje zichtbaar is, dat valt alleen maar meer op. Vraag eventueel je partner of een vriendin om een oogje in het zeil te houden.
  • Zorg voor een paar zakjes om eventueel gebruikte tampons in te doen. Niet alle openbare wc's hebben ook een prullenbakje, houd daar dus rekening mee
  • Lekker in het bubbelbad of de sauna helpt de spieren van je baarmoeder ontspannen, waardoor krampen en buikpijn verminderen.
Auteur 
Bron 
  • Science Times