Op reis? Dit doet het met je menstruatie

Je circadiane ritme in de war geschopt

Getty Images

Vakantie, heerlijk! Maar wist je dat reizen in je vrije tijd je menstruatiecyclus flink in de war kan schoppen? Dit heeft alles te maken met je biologische klok, hormonen en... stress.

Reizen is leuk, maar onbewust krijgen veel mensen er toch stress van. Je slaapt slechter, eet anders en krijgt misschien ook nog met meerdere tijdzones te maken. Ook kan het zijn dat je tijdens het reizen wordt blootgesteld aan licht op verschillende tijdstippen. En hoe ontspannen jij ook bent, je lichaam ziet dit allemaal als stressfactor, waardoor je hormonen in de war worden geschopt.. Zelfs kunstlicht heeft invloed. Onderzoek heeft aangetoond dat een kleine hoeveelheid kunstlicht al weerslag heeft op je hormoonbalans en daarmee je menstruatiecyclus. Zo kan het dat je menstruatie tijdens een internationale reis uitblijft of je eisprong wordt uitgesteld.

Circadiane ritmes

Dat zit zo: in je lijf heb je te maken met de zogenoemde circadiane ritmes; een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt. De naam komt van het Latijnse circa, wat ongeveer betekent en dies, Latijns voor dag. Men spreekt ook wel van een 24-uurs ritme of dag-nacht ritme. Circadiane ritmes beinvloeden onder andere je lichaamstemperatuur, hormoonspiegels, celdeling, bloeddruk, eetlust én je biologische klok.

Verstoring als stressfactor

Die circadiane ritmes werken ook door op de langere cycli van reproductief functioneren, en andersom. Als de eerste niet meer synchroom loopt met de omgeving - bijvoorbeeld door het reizen door meerdere tijdzones - dan kunnen je reproductieve hormonen ook worden beïnvloed. Je lichaam ziet een verstoring van het circadiane ritme als stressfactor. Hierdoor ga je bijvoorbeeld minder oestrogeen aanmaken. Die verminderde oestrogeenproductie kan je menstruatie weer beïnvloeden. Zo kan het zijn dat je eerder of juist later ongesteld wordt dan normaal. Ook kan je menstruatie zwaarder of juist lichter zijn. Veel vrouwen claimen dat hun menstruatie op reis ook iets pijnlijker is. Daarnaast heeft het invloed op de periode dat je vruchtbaar bent en kan je eisprong verspringen.

Mocht je een mooie internationale reis maken en daardoor een menstruatie overslaan, dan hoef je je dus geen zorgen te maken, het heeft allemaal met je ritme te maken. Skip je meer dan een menstruatie, dan is een bezoekje aan de dokter verstandig.

Auteur 
  • Franca van Dalen