Seks tijdens de menstruatie

Wel of niet vrijen als je ongesteld bent?

Getty Images

De meeste vrouwen zitten er niet op te wachten, maar hebben er toch last van: de menstruatie. Het is de tijd van de maand waarbij alle hormonen door je lijf gieren. Het kan er voor zorgen dat je meer zin in seks hebt dan normaal of juist helemaal niet. Hoe komt dat? Seksuoloog Henriette Schoones legt het uit.

Hoe komt het dat sommige vrouwen absoluut geen seks willen tijdens de menstruatie?

"Er zijn vrouwen die zich niet vrij voelen tijdens het vrijen als ze ongesteld zijn. Ze kunnen zich dan minder goed overgeven en zijn meer bezig met afleidende gedachten zoals 'als ik maar niet teveel bloed verlies' of 'als het maar niet stinkt'. Ze kunnen zich daardoor minder goed ontspannen. De seks levert dan niet veel positiefs op."

Waarom hebben bepaalde vrouwen juist meer zin in seks als ze ongesteld zijn?

"Dat is een combinatie van hormonale en psychische factoren. Sommige vrouwen voelen zich dan minder geremd, waardoor ze zich beter kunnen ontspannen. Er is dan vaak meer overgave tijdens het vrijen. Maar het omgekeerde kan ook: vrouwen voelen zich juist meer geremd en willen juist geen seks als ze ongesteld zijn. Daarnaast spelen culturele factoren hierin een rol."

Hoe zit dat bij mannen? Waarom wil sommige mannen absoluut geen geslachtsgemeenschap als vrouwen menstrueren?

"Bepaalde mannen vinden het geen opwindend idee dat er bloed vrijkomt tijdens de seks. Zij ervaren weerstand om tijdens de menstruatie seks te hebben. Anderen vinden het vies."

Waarom willen andere mannen het juist wel?

"Ik denk dat dit niet zozeer te maken heeft met de ongesteldheid, maar dat deze mannen gewoon zin in seks hebben. De uitspraak ‘echte mannen varen ook door de Rode Zee’ hoor ik nogal eens in de praktijk. Een mythe is dat een ‘echte vent’ zich niet van de wijs laat brengen door een beetje menstruatiebloed."

Wat zijn de voordelen van seks tijdens de menstruatie?

"Er zijn meerdere voordelen. Zo kan een orgasme tijdens de menstruatie de menstruatiepijn verzachten. Het orgasme is een natuurlijke pijnstiller. Dat hoeft niet alleen door seks met een partner, maar dat kan ook door masturbatie verlichtend werken. Daarnaast kan de menstruatie korter duren als je meerdere orgasmes hebt. Bij het orgasme trekken de baarmoeder en baarmoedermond samen, waardoor slijm en bloed sneller wordt afgestoten.
Menstruatiebloed kan functioneren als glijmiddel, waardoor penetratie soepeler verloopt en als je tijdens de menstruatie je somber voelt komt er bij het orgasme endorfine vrij. Je kan je dan na de seks beter voelen."

Zijn er ook nadelen?

"Ja, tijdens menstruatieseks heb je een groter risico op de overdracht van hiv en andere soa’s. Daarnaast vinden sommige stellen het minder spontaan omdat ze maatregelen moeten treffen, zodat de seks geen kliederboel wordt. Voor mensen kan het ook nog steeds een taboe zijn om seks te hebben tijdens de menstruatie. Dit kan blokkerend werken. Ook als je er niet goed bij voelt om seks te hebben tijdens het vrijen en het toch doet, kan dat een negatief effect hebben op je seksualiteitsbeleving."

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.

Auteur