Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Wat veroorzaakt menstruatiepijn?

Samentrekkende baarmoeder zorgt voor krampen

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is de oorzaak van menstruatiepijn?

Voor veel vrouwen is het een maandelijks terugkerend probleem: menstruatiepijn. Oftewel, in medische termen, dysmenorroe. Het is een hevige, krampende pijn in de onderbuik of rug vlak voor en/of tijdens de ongesteldheid. De buik- en rugpijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, overgeven en een sombere stemming. Dit fenomeen zullen de meeste vrouwen wel kennen, maar wat is eigenlijk de oorzaak?

Twee typen

Er zijn twee typen menstruatiepijn: primaire dysmenorroe en secundaire dysmenorroe. Bij primaire dysmenorroe is er geen onderliggende oorzaak. Dit komt het meeste voor, driekwart van de vrouwen met menstruatiepijn heeft primaire dysmenorroe.

Ongeveer een kwart van de vrouwen met menstruatiepijn heeft secundaire dysmenorroe. Bij hen is er wel een onderliggende oorzaak die de menstruatiepijn verklaart.

Prostaglandines

De oorzaak van primaire dysmenorrie is niet bekend, maar waarschijnlijk heeft dit type menstruatiepijn te maken met prostaglandinen. Dat zijn hormoonachtige stoffen die vrijkomen voor en tijdens de menstruatie. Ze zorgen ervoor dat je baarmoeder samentrekt om het slijmvlies af te stoten. Ook de bloedtoevoer naar de baarmoeder wordt minder. De zenuwuiteinden in je baarmoeder zijn door de prostaglandinen juist gevoeliger voor pijn. Vrouwen die last hebben van dit type menstruatieklachten blijken een hogere prostaglandinespiegel te hebben.  

Onderliggende oorzaken

Bij secundaire dysmenorroe is er wel een onderliggende oorzaak, zoals:

  • endometriose
  • vleesbomen (myomen)
  • adenomyose (endometriose in de baarmoederspier en/of een eileider)
  • bekkenpijnsyndroom
  • bekkeninfectie
  • een vernauwde baarmoederhals (cervixstenose)

Bovendien kan buikpijn die te maken heeft met andere aandoeningen erger zijn tijdens de menstruatie.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron(nen):