GezondheidsNet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 25 augustus 2016

Blijf niet rondlopen met endometriose

Niet alle pijn hoort bij een menstruatie

Veel vrouwen hebben elke maand last van ongemakken tijdens de menstruatie. Niets om je zorgen over te maken. Maar soms is er iets meer aan de hand. Het kan zijn dat je dan last hebt van endometriose.

'Tja, je bent nou eenmaal een vrouw.' Wie veel last heeft tijdens haar ongesteldheid zal dit vaak gehoord hebben. Er zit een kern van waarheid in. Een beetje ongemak rond je menstruatie is namelijk volkomen normaal.

Normale menstruatie

Wat gebeurde er ook alweer elke maand in je baarmoeder? Door de maand heen wordt er slijmvlies in je baarmoeder opgebouwd, waar een bevruchtte eicel zich in zou kunnen nestelen. Wanneer dit niet gebeurt en je dus niet zwanger bent, breekt het lichaam deze slijmlaag weer af. Je wordt ongesteld.

Met deze bloeding worden de resten van het slijmvlies afgevoerd. Hierdoor, en door alle hormoonschommelingen in je lichaam, krijg je wel eens wat kramp en hoofdpijn. Tot zover is er niets aan de hand.

Heftige klachten

Maar sommige vrouwen hebben tijdens hun ongesteldheid zoveel last, dat ze amper meer uit bed kunnen komen. Of ze moeten veel pijnstillers slikken om nog gewoon te kunnen functioneren. Wanneer je zulke heftige klachten hebt tijdens je menstruatie, zou het kunnen zijn dat je endometriose hebt.

Endometriose is een chronische ziekte die naar schatting bij 10 procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase in meer of mindere mate voorkomt. Naast pijn hebben veel vrouwen met endometriose ook problemen met hun vruchtbaarheid.

Verklevingen

Wat is endometriose precies? Wanneer je ongesteld wordt, wordt het baarmoederslijmvlies met bloed via je vagina afgevoerd. Ook komt er een beetje bloed via de eileiders in je buikholte.

Normaal gesproken wordt dit afgebroken en opgeruimd door je lichaam. Maar er zitten in dat bloed ook stukjes baarmoederslijmvlies, die nu ook in je buikholte komen.

Deze restjes slijmvlies kunnen hier vast blijven plakken en gaan groeien. Zo kan er baarmoederslijmvlies gaan groeien in, of aan de buitenkant van, je eierstokken en in het buikvlies van je bekkenholte. Dit noemen ze verklevingen.

Er kunnen zelfs cysten ontstaan in je eierstokken, endometrionen. Deze ophopingen van oud bloed worden door hun kleur ook wel chocoladecysten genoemd.

Hoeveel klachten endometriose geeft, is per vrouw heel verschillend. Sommige vrouwen hebben veel verklevingen, maar merken daar weinig van. Anderen hebben veel pijn door een kleine verkleving. Het hangt er vanaf waar de endometriose zich bevindt.

Pijn

Bij endometriose kun je last krijgen van pijn bij het plassen en/of poepen, pijn bij het menstrueren en pijn bij het vrijen. Als je last hebt van deze klachten kan dat wijzen op endometriose. Maar dat hoeft niet per se. Zulke pijnen kunnen namelijk ook het gevolg zijn van een soa, blaasontsteking of aambeien.

Het is voor een arts dan vaak ook moeilijk om endometriose vast te stellen. Omdat endometriose niet herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.

Naar de dokter

Omdat endometriose zulke vage klachten geeft, is het verstandig je goed voor te bereiden op een doktersbezoek. De arts zal zijn best doen om je te helpen. Maar omdat veel gezonde vrouwen met soortgelijke klachten komen, zal hij misschien eerder geneigd zijn om je een pijnstiller te geven en het af te wachten.

Schrijf voor jezelf alvast wat dingen op: hoe vaak ben je ongesteld, hoe heftig zijn de bloedingen, hoeveel dagen ben je ongesteld? Hou ook een tijd lang bij in welke situaties je pijn hebt en waar. Leg hier een dagboekje voor aan. Wees vooral eerlijk, ook al geneer je je misschien voor je klachten. Alleen dan kan een huisarts je goed helpen.

Behandeling

De behandeling van endometriose is voornamelijk gericht op het onderdrukken van de cyclus. Je zou verergering dan kunnen voorkomen door aan de pil te gaan en vaker een stopweek over te slaan.

In veel gevallen is het niet nodig om in te grijpen. Na de overgang gaat het vanzelf over. Alleen wanneer een behandeling de klachten vermindert of wanneer je zwanger wilt raken en dit door de endometriose niet lukt, wordt er een behandeling gestart. Dit kan met medicijnen of de pil. Er wordt dan minder baarmoederslijmvlies opgebouwd en hierdoor heb je minder last van pijn.

Soms worden er met een kijkoperatie cysten weggesneden en alleen in extreme gevallen kan het nodig zijn om de baarmoeder of eileiders te verwijderen.

Zoek lotgenoten

Wanneer je last hebt van endometriose kun je soms op veel onbegrip stuiten bij anderen. Ze denken misschien dat je je aanstelt; iedereen heeft wel eens buikpijn. Ook komen vrienden met goedbedoelde adviezen, waar je niets mee kan. In zo'n geval kan het fijn zijn om met lotgenoten te praten.

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 08/16/2016 - 07:41

Is het ook mogelijk om serrapeptase te gebruiken icm de pil? Heeft iemand daar ervaring mee?

Door Lieke (niet gecontroleerd) op za, 03/12/2016 - 23:59

Vreemd dat je gyn er niets van snapte. Een cyste verdwijnt wel vaker vanzelf. Kan knappen bv... Slinken

Door JJ (niet gecontroleerd) op do, 02/04/2016 - 10:02

@Anna, kijk ook eens op endometriosedieet.nl en eens googlen op oestrogeendominantie. Denk dat er best verbetering mogelijkheid is.

Door Anna (niet gecontroleerd) op do, 02/04/2016 - 08:09

Laat je door de huisarts niet zomaar afschepen met de mededeling dat hoort erbij...
Ik heb altijd gedacht dat ik mij aanstelde. Veel pijn bij het plassen, zeer moeilijke en pijnlijke stoelgang tijdens de menstruatie. Ik gebruikte veel pijnstilling om nog enigszins te functioneren. Ik ben hier jaren geleden al eens mee naar de huisarts geweest . Ik kwam hier niet verder dan het wisselen van de anticonceptie . Tot dat een huisarts in opleiding dacht aan endometriose. Ik voelde mij eindelijk begrepen. Zij stuurde mij door naar de gynaecoloog voor een inwendig onderzoek . Gynaecoloog lachte macis mijn gezicht uit dat de huisarts in opleiding bedacht wat dat ik misschien wel endometriose had. Er was niets te zien bij het inwendig onderzoek . Mijn angst om over een paar jaar geen kinderen te kunnen krijgen was hiermee weggenomen .
Een paar maanden geleden ben ik mails een keizersnede bevallen van onze eerste zoon . Bij het opensnijden vond de gynaecoloog weefsel wat niet goed was . Het bleek endometriose te zijn. Dus toch wel !
Ik kan het nu eindelijk een plekje geven . Ik voel me niet meer schuldig wanneer ik de pil nu doorslik . Hiervoor vond ik het altijd iets wat tegen natuur in ging . Maar het maakt mij ook onzeker . Ze willen graag ooit een tweede kindje . Maar gaat het nog wel lukken ? Of heb ik straks echt last van mijn endometriose en lukt het niet op de natuurlijke weg .

Door lindsey de jong (niet gecontroleerd) op di, 10/20/2015 - 12:22

Hallo allemaal, ik wilde even iets mededelen omdat het niet altijd meteen endometriose hoeft te zijn, als je heel veel pijn hebt tijdens je menstruatie moet je dat zeker laten onderzoeken. Ik zat eerst aan de pil en elke maand leek de pijn erger te worden tijdens mijn menstruatie ik durfde niet meer naar de wc om te poepen omdat ik dan met de dag ergere steken kreeg en echt omhoog schoot het was de laatste keer zo erg dat ik gewoon duizelig werdt en dacht de pijn echt niet aan te kunnen. Ik dacht zelf ik had dit vroeger nooit zo erg voor dat ik aan de pil begon dus ik wilde graag stoppen met de pil om te kijken of er dan verandering in komt. Ik was naar de dokter gegaan en zij dacht meteen aan endometriose als ik mijn klachten bekeek leek dat er zeker op. Zij had gezegd dat de pil juist er voor zorgt dat je minder pijn hebt en dat als ik stop met de pil en endometriose hebt de pijn steeds meer gaat worden en dat klopt normaal ook. Maar toch wilde ik stoppen met de pil omdat ik gewoon een gevoel had dat het met de hormonen te maken had. Nu ben ik al een paar maanden gestopt met de pil en ik heb gewoon geen pijn meer wel krampen die ook heel lastig zijn als ik net ongesteld wordt maar het is niks vergeleken met wat ik had het deed altijd al van te voren zo pijn echt pijn scheuten die heel heftig worden en vasthouden op het pijnlijkste punt en dan langzaam weer afbouwen. Als je dit nou herkent en je zit aan de pil en je hebt ook het idee dat je voor de pil lang niet zoveel pijn had zou je eerst kunnen proberen zonder de pil dus hormonen. Wilde het even zeggen omdat ik zelf zo blij ben hiermee.
Groetjes lindsey

Door Lieve (niet gecontroleerd) op zo, 06/28/2015 - 00:12

Ik heb gekozen voor een minder radicale oplossing. Mijn cyste van bijna 8 cm zou operatief verwijderd worden, maar dat was na behandeling door de homeopaat niet meer nodig. De cyste was na drie maanden helemaal weg. Gynaecoloog snapte er niets van.

Door Maria (niet gecontroleerd) op wo, 06/17/2015 - 04:29

Da's een hele goeie dr Flint. Voeding is zeker heel belangrijk en dan een natuurlijk middel als serrapeptase. Dan nog een tip van dr Maria: voor hormoonklachten in het algemeen kan ook natuurlijke progesteroncrème helpen. Bij mij resulteert het in een menstruatie die beter doorzet en een lichtere bloeding met minder drab zogezegd.

Door Wendy (niet gecontroleerd) op wo, 06/17/2015 - 01:10

De eerste twee dagen van mijn menstruatie is er niets aan de hand. Maar de dagen daarop zijn het grote ''klonten''. Plassen en mijn ontlasting gaat ook moeizaam. Ontlasting zelfs met heel veel pijn in buik en rug. Zodra mijn menstruatie over is blijf ik nog zeker een week last houden. Ik kan dan met moeite mijn ontlasting kwijt. Het lijkt wel of er in die periode iets afgekoeld wordt. Daarna is het weer weg. Maar begint net zo snel tijdens de volgende menstruatie.

Door dr. Flint (niet gecontroleerd) op zo, 08/24/2014 - 16:24

Serrapeptase . . . .

In de natuur bestaat er één diertje wiens groei, ontwikkeling en vrijheid afhankelijk is van het ontkluwen van een vergelijkbare dradenmix van levende en dode cellen. Dat is de zijderups. Die is in staat de dode draden op te lossen en de levende cellen intact te laten. Zo ontpopt de zijderups zich tot vlinder en vliegt ze haar vrijheid tegemoet. Door het op kweek zetten van dit proces (en van vele andere biologische processen) zijn we in staat het werkzame stofje te isoleren en te reproduceren. In dit geval gaat het om serrapeptase. Hett zou wel eens het wondermiddeltje kunnen zijn dat in staat is de dode cellen van endometriosehaarden te isoleren en op te lossen terwijl het levende cellen intact laat. Veel vrouwen die het geprobeerd hebben zijn lyrisch over de werking.

Omdat dit middel als direct natuurlijke kweek niet gepatenteerd kan worden, horen we er weinig over en is het bovendien niet duur. Via Ebay is het ruimschoots te vinden. Het is voor de farmaceutische industrie niet interessant omdat er, in tegenstelling tot de momenteel gangbare behandelmethodes, geen geld mee verdiend kan worden.

Voor de vrouw die worstelt met de hel van endometriose zou serrapeptase, naast een aangepast en toegspitst levens- en voedingspatroon, wel eens de sleutel kunnen zijn naar (letterlijke) oplossing van haar klachten. Het is in ieder geval het proberen waard alvorens over te stappen op rücksichtlose methodes als toedoenen van hormonen, coctails van pijnstillers en maagzuurremmers of operatieve verwijdering van baarmoeder of eierstokken.

Van de natuur kunnen we nog heel veel leren en de farmacie dankt dan ook haar rijkdom grotendeels aan (bestudering van) de natuur. Heel veel medicijnen zijn immers een chemische nabootsing van een natuurlijk proces.

Het is fantastisch om te constateren waar de farma-industrie toe in staat is en wat ze al voor de mens betekend heeft, maar we moeten ons tegelijk zeer bewust zijn van het feit dat deze industrie miljarden verdiend met haar chemische producten en niet altijd baat heeft bij de voor hun concurrerende producten direct uit de natuur die zich (tot nu toe nog) niet laten patenteren. De industrie die mensen gezond moet houden is doorgeslagen tot een winst genererende fabriek, met alle tegenstrijdigheden van dien.

Blijf dus zelf alert, kijk vooral verder (lang leve internet), gebruik uw gezond verstand en neem niets klakkeloos aan. Niet van de industrie, niet van doktors en specialisten, niet van alternatieve genezers en ook niet van mij. Zonder enig sarcasme wil ik iedereen meegeven: 'Zoek het zelf maar uit!'