Flossen, tandenstoken of ragen?

Interdentaal reinigen

Getty Images

Waarschijnlijk poets je dagelijks twee keer je tanden. Helaas reinigt een elektrische tandenborstel of een handtandenborstel niet tussen je tanden en kiezen, omdat de haartjes van de tandenborstel daar niet goed kunnen komen. Hierdoor kan er tussen de kiezen tandplak ontstaan. Wil je dit voorkomen? Lees hier alles over floss, ragers en stokers.

Wanneer tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan. Dagelijks één keer tussen de tanden reinigen is daarom aan te raden.

Tandzijde en floss

Een manier om tussen je tanden te reinigen is flossen met tandzijde of flossdraad. Deze methode is handig voor mensen die weinig ruimte tussen tanden en kiezen hebben.

Waterflosser

Een alternatief voor het traditionele flossen is de waterflosser. Uit onderzoek blijkt dat deze een groot gedeelte van de plak van de tanden verwijdert.

Tandenstokers

Voor degene die meer ruimte tussen de tanden en kiezen heeft, is de tandenstoker een betere keus. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar. Hoe groter de ruimte tussen je tanden, hoe dikker de tandenstoker moet zijn.

Ragers

Ragertjes zijn kleine borsteltjes en het gebruik lijkt op dat van tandenstokers. Ook deze zijn in verschillende diktes te krijgen.

Overleg met je tandarts of mondhygiënst wat het beste voor jou werkt en welke methode het meest geschikt is om jouw gebit te reinigen.

 

Auteur 
Bron 
  • Tandartsplein