Gebitsprobleem? Naar de specialist!

Doorverwijzing is niet nodig

Tandarts
Getty Images

Wie al lang bij dezelfde tandarts komt, krijgt weleens de indruk dat bepaalde problemen niet verholpen kunnen worden. Terwijl er specialisten zijn die een oplossing hebben. Maar dan moet je tandarts wel weten dat deze specialisten – en hun oplossingen – bestaan.

Orthodontist Bas Njio: "Mijn ervaring is dat zeker de wat oudere tandarts niet gewend is om een volwassen patiënt voor een cosmetische behandeling te verwijzen naar iemand die het wel kan. Een grote groep weet bijvoorbeeld gewoonweg niet welke moderne beugeltechnieken er zijn. Ik krijg wekelijks positieve reacties van tandartsen via mijn patiënten. Voor hen zijn onzichtbare beugels nieuw, ik doe het al meer dan tien jaar."

Wortelkanaalbehandeling

Er zijn steeds meer tandartsen met een specialisatie. Zo kun je voor een complexe wortelkanaalbehandeling terecht bij bepaalde endodontologen, of bij een parodontoloog die ernstige ontstekingen van het tandvlees en het aangrenzende kaakbot behandelt.

Geen verwijzing nodig

Voor een bezoek aan zo’n specialist is een verwijzing niet nodig. Als overleg met je tandarts nodig is, kan dat zelfs beter ná het bezoek. Wie naar een ander stapt, hoeft trouwens niet bang te zijn dat dit bij zijn eigen tandarts gemeld wordt. Specialisten en tandartsen doen dat alleen als je erom vraagt.

Auteur 
  • Liesbeth Jongkind
Bron 
  • Plus Magazine