Ik heb een zoute smaak in mijn mond. Is hier iets aan te doen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw kijkt zorgelijk
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb een zoute smaak in mijn mond. Is hier iets aan te doen?

Ik heb al weken een zoute smaak in mijn mond en keel, en mijn tong is geel uitgeslagen. Weet u wat dit kan zijn? De huisarts adviseerde me om het nog een maand aan te kijken.

Uw klacht komt waarschijnlijk door slechte mondhygiëne. U hebt zo te horen een tandvleesontsteking of een andere infectie in de mond. Bij een slechte mondhygiëne nestelen zich ook bacteriën op de tong. Risicofactoren zijn: roken, veel koffie en thee, gebruik van mondwater en bepaalde medicijnen, alcoholconsumptie en te weinig vocht (uitdroging).

Een zoute smaak kan bij allerlei mond-, neus- en maagproblemen  (luchtweginfectie, leverziekte, brandend maagzuur of darmproblemen) horen, maar kan ook komen door hormonale veranderingen, bijwerkingen van medicijnen, het syndroom van Sjögren of een vitaminetekort, maar die kans is veel kleiner.

Mijn advies is: goed poetsen, stokeren, flossen en een bezoek aan de tandarts.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond