Is het mogelijk dat bepaalde medicatie zorgt dat ik meer last heb van tandsteen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: is het mogelijk dat bepaalde medicatie zorgt dat ik meer last heb van tandsteen?

Ik kom drie keer per jaar bij de mondhygiëniste voor controle en tandsteen verwijderen. Is het mogelijk dat bepaalde medicatie zorgt dat ik meer last heb van tandsteen?

Ik ben geen tandarts, maar ik weet wel dat medicijnen die als bijwerking een droge mond hebben, indirect ­kunnen zorgen voor meer tandsteen. Dit kan gelden voor bloeddrukverlagers, slaapmiddelen en anti­depressiva, lees de bijsluiters eens goed door. ­Voldoende speeksel verkleint de kans op gaatjes doordat het etensresten als het ware wegspoelt. Bij onvoldoende speeksel ontstaat sneller tandplak, die op den duur verandert in tandsteen.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond juni 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond