Mooier met facings

Alles voor een stralend gebit

Getty Images

Met een mooi gebit durven mensen vaak veel gemakkelijker hun tanden te laten zien. Letterlijk en figuurlijk. Facings kunnen uitkomst bieden. Tanden lijken rechter, witter, langer, breder. Maar is zo'n facing op je tanden wel goed voor het gebit?

Facings zijn schildjes die op de tanden worden geplakt, om ze minder scheef, lichter, langer of breder te maken. Een tand of kies die te ver naar achteren staat, kan bijvoorbeeld dikker worden gemaakt. Facings kunnen ook spleetjes tussen de tanden opvullen.

Precisiewerkje

"Met facings kun je veel bereiken, zelfs een scheef gebit een stuk rechter maken", zegt Joost Roeters. Hij is hoogleraar esthetische tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. "Het op maat maken en de kleur vaststellen is wel een precisiewerkje. Niet iedere tandarts is daar even bedreven in."

Facings zijn niet slecht voor het gebit, maar de tanden kunnen er wel gevoeliger van worden. Dat komt doordat de tandarts (gezond) tandweefsel moet wegslijpen om ze passend te maken. "Hoe meer je slijpt, hoe groter de kans op gevoeligheid", vertelt Roeters. "Meestal gaat dat vanzelf weer over."

Composiet of porselein

Facings zijn van composiet (kunststof) of van porselein. Porseleinen facings verkleuren minder snel en blijven langer goed dan die van kunststof. Beide facings moeten bij de meeste mensen na een jaar of tien vervangen worden.

Composiet is goedkoper en geeft minder kans op gevoelige tanden, omdat er minder tandweefsel hoeft te worden weggeslepen. Bovendien kun je tijdens het aanbrengen meekijken met de tandarts. Bij een porseleinen facing moet u afwachten wat de tandtechnicus ervan maakt. Wel is het bij beide soorten mogelijk de facing na een tijdje toch iets korter of smaller te maken.

Voor wie?

Facings zijn niet voor iedereen geschikt. Mensen moeten hun gebit echt goed schoonhouden en gezond tandvlees hebben, anders kunnen er ontstekingen ontstaan. Nagelbijters en tandenknarsers kunnen beter ook niet aan facings beginnen. Zij lopen risico dat er stukjes van afbreken.

Wat kost het?

Een facing van composiet kost ongeveer €100 per tand. Een facing van porselein kost €500 tot €800. Vaak wordt een deel van de kosten vergoed door de aanvullende ziektekostenverzekering.

Auteur 
  • Ditty Eimers
Bron 
  • Plus Magazine