6 tips tegen tandvleesontsteking

Gingivitis kan ernstige gevolgen hebben

Getty Images

Is je tandvlees paarsrood en gezwollen? Zie je soms bloed als je je mond spoelt na het tandenpoetsen? En doet het zeer als je je tandvlees aanraakt? Dikke kans dat je tandvleesontsteking hebt. Zes tips om tandvleesontsteking te voorkomen.

Allereerst: een tandvleesontsteking kan iedereen overkomen, maar het is niet iets om weg te lachen. Want gingivits, zoals tandvleesontsteking officieel heet, is vaak een voorloper van parodontitis (ontsteking van de weefsels rondom de tand) en dat kan serieuze gevolgen hebben. Dan hebben we het niet alleen over mond- en kaakproblemen; het wordt ook in verband gebracht met hart- en vaatziekten, diabetes en COPD.

Ondanks de grote gezondheidsrisico's pakken te weinig mensen tandvleesproblemen direct aan. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen is zelfs gebleken dat bijna een derde van de Nederlandse bevolking lijdt aan een chronische tandvleesontsteking. De symptomen - dat rode gezwollen tandvlees, die gevoeligheid en af en toe wat bloed - zijn vaak mild en dus ook makkelijk te negeren.

Heb je al tandvleesontsteking?

Heb je al last van ontstoken en gevoelig tandvlees, dan laat je mondhygiëne blijkbaar al enige tijd te wensen over. Misschien heb je net iets te vaak het tandenpoetsen overgeslagen, houd je je niet aan de minimale twee minuten poetsen en doe je ook al niet aan interdentaal reinigen. En wellicht ben je ook al tijden niet bij de tandarts of mondhygiënist geweest. Het verbeteren van je poetsgewoontes en eventueel gebruik van speciale mondverzorgingsproducten is dan de eerste stap. De tweede stap? Direct een afspraak maken bij de tandarts om te zien of er al echte schade is en zo ja, hoe erg. De tandarts zal in ieder geval tandsteen verwijderen en waarschijnlijk met een zogenoemde pocketsonde per tand bepalen hoe erg het ontstoken tandvlees is. Daarna wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Tips om tandvleesontsteking te voorkomen
 

1. Poets je tanden twee keer per dag

Gebruik een tandpasta met fluoride en een niet te harde tandenborstel. Tandartsen hebben een lichte voorkeur voor een elektrische tandenborstel, omdat daarbij de poetskracht niet snel te hard is (veel mensen zetten met een handtandenborstel teveel kracht), een elektrische borstel met kleine kop moeilijke plaatsen beter bereikt en de tandplak door een roterende bortel beter verwijderd wordt. "Het belangrijkste voordeel van poetsen met een elektrische tandenborstel is dat deze veel sneller beweegt", zegt Martijn Rosema van het ACTA. "Je hoeft de borstel dus alleen maar goed op de tand of kies te plaatsen, waarbij je ook een klein randje van het tandvlees moet meepoetsen en niet ook nog hoeft te bewegen. Dat is voor veel mensen al moeilijk genoeg. Je hoeft je dus maar op één component te focussen waardoor je gemiddeld genomen beter poetst." Bovendien zit er in veel elektrische tandenborstels een timer waardoor je weet wanneer je twee minuten hebt gepoetst.

2. Reinig dagelijks tussen je tanden met bijvoorbeeld tandenstokers of ragers

40 procent van je tandoppervlak zit tussen je tanden. Met alleen tandenpoetsen maak je dus maar 60 procent schoon. Wacht dus niet tot er iets tussen je tanden zit voor je met floss, stokers of ragers aan de gang gaat, maar verwerk dit in je dagelijkse routine. Weet je niet goed hoe je interdentaal moet reinigen? Vraag dan om instructies aan je tandarts of mondhygiënist. Gebruik in ieder geval het juiste formaat floss, stoker of rager: om goed te reinigen is het belangrijk dat de ruimte tussen de tanden goed wordt 'opgevuld', zodat alle zijden van je tanden goed worden geraakt en zoveel mogelijk plak wordt verwijderd.

3. Spoel met mondwater

Alleen poetsen en flossen volstaan niet voor een optimale mondhygiëne. Antibacterieel mondwater bereikt de volledige mond en doodt bacteriën die tandplak en een slechte adem veroorzaken. Spoel daarom twee keer per dag 30 seconden met een antibacterieel mondwater.Let op: over het algemeen is het niet wenselijk om daarna ook nog eens te spoelen met water. Lees de gebruiksaanwijzing op de fles daarom altijd om te zien of naspoelen nodig is.

4. Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiëniste

Het is belangrijk om je gebit regelmatig te laten controleren op tandplak en tandsteen. Hoe vaak je op controle moet, is afhankelijk van je gebitsconditie. Kinderen tot 18 jaar krijgen één consult volledig vergoed, maar op indicatie van de tandarts zijn er meerdere controles per jaar mogelijk. Voor volwassenen wordt controle niet vergoed door de basisverzekering. Dat neemt niet weg dat periodieke controle ernstige mondproblemen kan voorkomen, dus ga tenminste één keer per jaar en liever nog twee maal.

5. Eet gezond met veel groenten

Eet gezond, met veel groenten. Het is bekend dat een gezond en gevarieerd dieet een gezonde speekselproductie bevordert en de mondflora ondersteunt. Ook is het verstandig om wat minder zetmeelrijke producten en geraffineerde suiker te nemen – die stimuleren de vorming van tandplak namelijk juist.

6. Stop met roken

Roken is niet aleen slecht voor je longen en hart, maar ook voor je gebit en voor je tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Roken zorgt er ook voor dat het tandvlees slechter herstelt van een ontsteking. Bij rokers breekt het kaakbot bovendien twee keer zo snel af als bij niet-rokers. Stoppen met roken als je dat doet dus.

Auteur 
Bron 
  • Ivoren Kruis
  • WebMD