Tong is opgezet en bleek, hoe komt dat?

vrouw-tong
Getty Images

Joris Bartstra, arts en journalist, beantwoordt lezersvragen. Deze keer de vraag: de laatste maanden heb ik last van een opgezette en witte tong, vooral in de ochtend. Ik gebruik al ­jaren een inhalator met flixotide voor astma. Heeft dat ermee te maken?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Een wit beslagen tong wordt veroorzaakt door dode ­huidcellen die bedekt zijn met een ­schimmel of gist. De bekendste is ­candida. Bepaalde medicijnen met corti­costeroïden – zoals flixotide – ­kunnen zorgen voor extra groei van candida. Gisten en schimmels zijn altijd aanwezig in de mond en op de huid. De groei wordt ­onder ­controle gehouden door het immuun­systeem. Astma wordt, kort door de bocht, veroorzaakt door een te actief ­immuunsysteem. Corti­costeroïden remmen dat een beetje. Maar ze ­remmen ook de afweer tegen gisten en schimmels. Bij een verkeerde inhaleertechniek komt er teveel ­medicijn in de mond terecht in plaats van in de lucht­wegen. Of u goed inhaleert, kunt u door uw arts of ­apotheek laten controleren. Verder kunt u uw mond schoonhouden van dode huidcellen door geregeld ‘ruw’ voedsel te eten, ­zoals appels, bruin brood en rauwe wortels. 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.