5 x in de fout met havermout

Zo houd je je havermoutpap gezond

Getty Images

Havermout is al jarenlang populair. Het is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens supergezond. Alle reden dus om het regelmatig op je menu te zetten. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten als je havermout(pap) eet, want er zijn een aantal valkuilen.

Havermout bevat veel oplosbare vezels. Daardoor zwelt het op en zorgt het voor een lang verzadigingsgevoel. Ideaal als ontbijt, want je komt de hele ochtend door zonder trek. Maar let wel goed op - als je er wat bij doet - wat je er dan als topping op doet. Want kies je de 'verkeerde' topping of doe je er te veel op dan is je kom havermout in ene een stuk minder gezond.

Valkuil 1: te veel noten

Ongebrande en ongezouten noten zijn hartstikke gezond. Alles zit erin: onverzadigde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Maar ze bevatten wel veel calorieën. Neem dus niet te veel noten, en alleen ongebrande en ongezouten, maar hou het bij een handje van zo'n 25 gram over je havermout heen. Weeg het een paar keer af en je zult je verbazen hoe snel je aan de 25 gram zit.

Valkuil 2: suiker

Warme havermoutpap is heerlijk op frisse dagen, maar ook de koude varianten - oftewel overnight oats - zijn heel lekker. En handig als je 's ochtends weinig tijd hebt, want je kunt ze de avond ervoor al maken. Online zijn veel gezonde recepten te vinden, maar ook veel recepten waarbij suiker wordt gebruikt. Neem een recept zonder toegevoegde suikers, zoals dit recept bijvoorbeeld.

Valkuil 3: gedroogd fruit

Gedroogde rozijnen, abrikozen, pruimen, vijgen en dadels zijn lekker en worden vaak gebruikt in recepten met havermout, maar nadeel is dat ze wel rijk zijn aan suiker. Dus ook hier geldt: neem er niet te veel van. Kies liever voor vers fruit.

Valkuil 4: honing

Om havermoutpap een wat zoetere smaak te geven, wordt vaak honing gebruikt. Vaak wordt gedacht dat honing een gezonder alternatief is voor suiker. Maar dat is niet zo. Honing is een mengeling van glucose en fructose en er is weinig verschil met andere vormen van suiker.

Valkuil 5: kant-en-klaar producten

In de supermarkt vind je schappen vol met zakken granola, muesli, cruesli en andere toppings waar havermout en havervlokken in zitten. Deze producten lijken vaak gezond, maar in veel van deze producten zit vaak veel suiker. Lees de etiketten goed en kijk goed wat er precies in zit en hoeveel suiker. Er zijn veel verschillende namen voor suiker en zoetstoffen. Denk aan bijvoorbeeld fructose of glucose. Let dus ook daar goed op.

Auteur