Boekrecensie: Bakken met Menno

De winnaar van Heel Holland Bakt 2014

Getty Images

De trouwe fans van Heel Holland Bakt weten dat de winnaar van 2014 een bakker is met een eigen stijl. Menno de Koning ziet bakken, net als zijn andere hobby's fantasy games en Amerikaanse comic books, als een creatieve uitlaatklep. En juist dat creatieve komt terug in zijn boek 'Bakken met Menno'. Een anders-dan-anders bakboek, met uitdagende en makkelijkere recepten.

Het hele boek ademt een eigen stijl. Dat zie je terug in de opmaak, foto's en tekeningen, maar ook in de recepten. Een heel hoofdstuk wijdt Menno de Koning aan zijn geliefde Amerika. "Alles is in Amerika over de top". En met gerechten als een chocolade-pindakaastaart, red velvet cake en jelly donuts laat hij zien dat die overdaad aan zoet prima bij hem past.

Eigenzinnig

Ook in de andere hoofdstukken vind je de eigenzinnigheid terug. Want cupcakes zijn dan misschien wel heel erg 2008, De Koning blijft ze gewoon bakken. En dan niet zomaar cupcakes: hele uitgesproken varianten met bijzondere smaken.

Geïnspireerd op zijn vegetarische bewuste leefstijl, bevat Bakken met Menno ook een hoofdstuk met veganistische bakrecepten zonder ei, melk en roomboter. Met verrassende recepten als resultaat: wat dacht je van een olijfolie-rozemarijncake, avocadoscones of pindakaaskoekjes? Natuurlijk mogen de successen uit Heel Holland Bakt ook niet ontbreken. Je kunt je bijvoorbeeld wagen aan de Captain America cake, Haagse kakker of herfstboomstam. Het laatste hoofdstuk met guilty pleasures is ook een feest.

Uitdaging

Het zijn niet allemaal recepten die je even maakt als je een uurtje over hebt. Een groot deel van de recepten in Bakken met Menno vraagt behoorlijk wat tijd en vaardigheden. Maar zoals Menno de Koning zelf al aangeeft: "Wees nooit bang om te bakken en uit te proberen. En als het niet lukt... dan doe je het gewoon nog een keer!"

Daarbij is de uitleg binnen de receptuur heel duidelijk. Een uitgebreid recept wordt niet met zo min mogelijk woorden op een pagina gepropt, maar geregeld gebruikt De Koning voor een recept vier pagina's en soms zelfs zes. Vanzelfsprekend inclusief mooie foto's, tips en soms wat uitleg over een product.

Getty Images
Aan de slag

Ben je een beginnende bakker en schrik je nog een beetje terug van recepten met veel stappen? Ook dan kun je met Bakken met Menno je lol op. Bijvoorbeeld met de limoen-cheesecake, havermoutkoekjes en frambozenvierkantjes.

Een verrassend anders-dan-anders bakboek dus: in een bijzondere stijl en met recepten die je in veel andere bakboeken niet zo vaak aantreft. Voor de fanatieke thuisbakker zeker een boek wat goed zou staan in de (kook)boekenkast. En wat je er vast met enige regelmaat uit zou halen.

Ben je benieuwd wat voor lekkers Bakken met Menno allemaal te bieden heeft? Ga dan aan de slag met een van deze recepten:

Menno de Koning won in oktober 2014 het populaire televisieprogramma Heel Holland Bakt. Bakken met Menno is zijn eerste boek.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland