Boekrecensie: Home Baked

Een feest voor het oog en de smaakpapillen

cover
Homebaked

Veel kookliefhebbers keken al lange tijd uit naar het nieuwe boek van Yvette van Boven. De auteur van Home Made, Home Made Winter en Home Made Zomer is geliefd om haar boeken met prachtige foto’s, vrolijke tekeningen, goede tips en natuurlijk smakelijke recepten. Home Baked past perfect in het rijtje met de andere drie. Een must voor de thuisbakker.

En dan bedoel ik echt iedere thuisbakker. Je hoeft namelijk echt niet ervaren te zijn. Dit betekent echter niet dat het boek geen uitdagende recepten bevat. Yvette van Boven legt de moeilijke stukken gewoon stap voor stap uit. Soms met foto’s, soms met woorden en soms met de voor haar kenmerkende tekeningen.

Basis

Home Baked begint dan ook met de basis. Een heerlijk getekend overzicht van redelijk essentiële bakspullen die je in huis moet hebben bijvoorbeeld. En bakraad voor iedere keukenheld; want bakken komt heel nauwkeurig, zeven moet en schoonwerken is ook zeker een aanrader. Het boek bevat ook informatie over verschillende meelsoorten, rijsmiddelen, suikers en zoetstoffen en kleurstoffen. Ontzettend handig is ook de eerste hulp bij bakproblemen zoals niet stijf wordend eiwit, ongare cake of te zachte koekjes.

Toch overtuigt Home Baked vooral met de recepten. Bij het basishoofdstuk leer je onder andere lemoncurd, vanille-extract, botercrème, ganache en marsepein zelf maken en deze kennis komt weer van pas in de andere hoofdstukken. Het boek kent verder een onderverdeling in ontbijt, brood, cake, repen, koekjes, pasteien, taarten, patisserie en hondenkoekjes.

(On)gezond

Een deel van de recepten in Home Baked ontstonden toen Yvette van Boven besloot wat gezonder te gaan leven. Sommige recepten zijn dan ook zonder tarwe, gluten of suiker - bij elk recept staat of het tarwevrij, lactosevrij, glutenvrij, suikervrij of snelle-suikervrij is - maar heel vaak ook niet. ‘Eigenlijk hoe het echte leven ook is’, aldus de auteur.

Daarom kan het zo zijn dat je onschuldige country cookies naast chocolade-kokosmakroneitjes vindt. En een tarwevrije snelle-suikervrije kakitaart naast een chocolade-koffietaart met bruin bier. Echte klassiekers als scones, appeltaart, banoffee, soufflé en speculaas mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Ook geeft Yvette van Boven haar eigen draai aan de croquembouche, de nachtmerrie van veel thuisbakkers.

Getty Images
Sfeervol

Het is een feest om door Home Baked te bladeren. De fotografie van Oof Verschuren is echt prachtig. De karamel lijkt soms van de pagina’s af te druipen en veel baksels kun je bijna ruiken waardoor het water je spontaan in de mond loopt. De foto’s van onder andere Parijs, Ierland en Yvette zelf geven het boek extra sfeer. Net als de tekeningen.

In combinatie met de veelal zeer goed uitvoerbare recepten, maakt dit dat Home Baked eigenlijk niet in je boekenkast mag ontbreken als je een fanatieke thuiskok en –bakker bent. Yvette van Boven heeft de verwachtingen na de succesvolle Home Made-serie absoluut waargemaakt. Ik weet zeker dat ik in ieder geval nog veel uit dit fijne boek zal gaan bakken, want met de 380 pagina’s kan je nog wel even vooruit.

Yvette van Boven woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Ze is freelance foodstylist, receptuurschrijver en culinair redacteur. Ook illustreert ze voor bedrijven, voedselproducten, boeken en tijdschriften. Haar eerdere Home Made-boeken verschenen ook in Engelse, Duitse en Franse vertaling.