Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Boekrecensie: Ontbijt

Recepten en verhalen voor in de ochtend

Voor sommige mensen is ontbijten een noodzakelijk kwaad, ze krijgen 's ochtends vroeg geen hap door hun keel. Anderen beginnen de dag standaard met een boterham met kaas. Er zijn echter ook mensen die al hun creativiteit in de eerste maaltijd van de dag proberen te stoppen. Voor hen - en voor iedereen die graag leest over ontbijt - is er het boek 'Ontbijt'. Vol mooie verhalen en lekkere recepten.
Auteur:
Mara Grimm
Jaar van uitgave:
2016
Prijs:
€ 25,00
ISBN:
9789048829224
Aantal pagina's:
192

In Ontbijt duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijten was 'vroeger' helemaal niet de normaalste zaak van de wereld, in de middeleeuwen was het zelfs een teken van gulzigheid. Pas in de late middeleeuwen veranderde het aanzien van het ontbijt langzaam maar zeker en begon de adel steeds vaker te ontbijten. Het ochtendmaal werd langzaam steeds gangbaarder en hoewel het ontbijt in de twintigste eeuw vooral gedomineerd werd door gemakzacht, komt het aanzien langzaam weer terug. Buiten de deur ontbijten, foto's van je ontbijt plaatsen op de social media, de populariteit van het concept all-day breakfast. Ontbijt is inmiddels hartstikke hip.

Ontbijtrecepten

Het boek Ontbijt past perfect in deze trend. Grimm ging op zoek naar de lekkerste ochtendgerechten van over de hele wereld. Wat denk je van een ontbijtpizza of breakfast burrito, of heb je misschien meer zin in nasi goreng of misosoep. Een aanrader zijn ook de beghrir (duizendgaatjespannenkoeken) en chocolademelk met churros. De recepten zijn veelal duidelijk en goed te doen.

Je vindt in het boek dan ook zeker niet alleen maar culinaire ontbijthoogstandjes, alle soorten en maten komen langs. Van een beschuitje met hagelslag en een boterham met pindakaas (wel van respectievelijk Hidde den Brabander en Jonnie Boer) tot een full English breakfast en chicken 'n waffles. Ook heeft Grimm aandacht voor het simpele - maar o zo lekkere - brood met boter en de tegenwoordig zo populaire smoothies en havermoutontbijtjes.

Leerzaam lezen

Wat Ontbijt zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een boek met recepten is. Grimm vertelt bij de recepten ook mooie verhalen. Over hoe het gerecht ontstaan is bijvoorbeeld of hoe je het het beste kunt bereiden. Ook herinneringen aan of ervaringen met bepaalde ontbijtjes van Grimm komen langs. Eigenlijk is het geen kookboek, maar geeft ze bij die fijne de verhalen ook nog lekkere recepten. Ontbijt is namelijk vooral ontzettend leuk om te lezen. En behoorlijk leerzaam.

Een goed ei bereiden is bijvoorbeeld nog helemaal niet zo makkelijk en de uitdrukking 'Hij kan nog geen ei bakken' is volgens Grimm dan ook de meest waardeloze uitdrukking in de Nederlandse taal. Ze legt uit hoe je het perfecte eitje kookt, hoe je het lekkerste roerei maakt en welke bereidingswijzen er zijn om een goed spiegelei op tafel te toveren. Mooi is ook het uitsmijteradvies: "Bij uitsmijters horen brood uit de supermarkt, ham van twijfelachtige kwaliteit en kaas die naar plastic smaakt. Want juist die dingen maken een uitsmijter smerig lekker."

Echt een aanrader dus voor iedereen die van ontbijten houdt en/of graag leest over de oorsprong van gerechten. Daarbij staat het boek ook vol prachtige foto's en krijg je al lezend en bladerend een flinke dosis ontbijtinspiratie plus een beetje trek. En dan komen al die fijne recepten weer goed van pas.

Mara Grimm is culinair journalist. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en schreef een bekroonde scriptie over kookboeken in oorlogstijd. Sindsdien schrijft ze over eten voor tijdschrift als Elle Eten, Delicious, Radar en LINDA. Ook maakt ze boeken voor en over restaurants waaronder de Supperclub, Pure C en Oud Sluis. Haar laatste boek DESIRE ging over het leven van topkok Sergio Herman.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Riet Rens (niet gecontroleerd) op di, 08/09/2016 - 12:09

Als kind al had ik problemen met de stoelgang wat alleen in de loop der jaren erger is geworden.Ik doe er alles aan zoals je ziet aan mijn ontbijt om dit te voorkomen.

Door E.S.A. Worm sr. (niet gecontroleerd) op di, 08/09/2016 - 09:49

Mijn ontbijt is de laatste jaren geëvolueerd tot twee sneetjes bruin brood. Eentje met échte leverworst en een met appelstroop. Twee blokjes 60-80% pure chocolade en een "geschoren" kiwi in de schil. Mede door Gezondheidsnet is dit zo gekomen. Leverprodukten zijn rijk aan vitamine A. Appelstroop levert een en ander aan ijzer. Sinds jaar en dag eet ik al geen wit brood meer ivm de vezels. Eén kiwi is al genoeg vitamine C voor de hele dag. Sinds een paar jaar eet ik die met schil en al. Even met een scherp schilmesje de haartjes eraf "scheren", de harde steelpunt eruit wippen, goed wassen en daarna in schijfjes snijden. De schil geeft een erg lekkere friszure bijsmaak en het zijn extra vezels. Pure chocola voor o.a. de magnesium, die we anders wel 's te kort zouden kunnen komen. En dan lekker even zitten en ervan genieten.