Boekrecensie: Ontbijt

Recepten en verhalen voor in de ochtend

ontbijt
Ontbijt

Voor sommige mensen is ontbijten een noodzakelijk kwaad, ze krijgen 's ochtends vroeg geen hap door hun keel. Anderen beginnen de dag standaard met een boterham met kaas. Er zijn echter ook mensen die al hun creativiteit in de eerste maaltijd van de dag proberen te stoppen. Voor hen - en voor iedereen die graag leest over ontbijt - is er het boek 'Ontbijt'. Vol mooie verhalen en lekkere recepten.

In Ontbijt duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijten was 'vroeger' helemaal niet de normaalste zaak van de wereld, in de middeleeuwen was het zelfs een teken van gulzigheid. Pas in de late middeleeuwen veranderde het aanzien van het ontbijt langzaam maar zeker en begon de adel steeds vaker te ontbijten. Het ochtendmaal werd langzaam steeds gangbaarder en hoewel het ontbijt in de twintigste eeuw vooral gedomineerd werd door gemakzacht, komt het aanzien langzaam weer terug. Buiten de deur ontbijten, foto's van je ontbijt plaatsen op de social media, de populariteit van het concept all-day breakfast. Ontbijt is inmiddels hartstikke hip.

Ontbijtrecepten

Het boek Ontbijt past perfect in deze trend. Grimm ging op zoek naar de lekkerste ochtendgerechten van over de hele wereld. Wat denk je van een ontbijtpizza of breakfast burrito, of heb je misschien meer zin in nasi goreng of misosoep. Een aanrader zijn ook de beghrir (duizendgaatjespannenkoeken) en chocolademelk met churros. De recepten zijn veelal duidelijk en goed te doen.

Je vindt in het boek dan ook zeker niet alleen maar culinaire ontbijthoogstandjes, alle soorten en maten komen langs. Van een beschuitje met hagelslag en een boterham met pindakaas (wel van respectievelijk Hidde den Brabander en Jonnie Boer) tot een full English breakfast en chicken 'n waffles. Ook heeft Grimm aandacht voor het simpele - maar o zo lekkere - brood met boter en de tegenwoordig zo populaire smoothies en havermoutontbijtjes.

Leerzaam lezen

Wat Ontbijt zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een boek met recepten is. Grimm vertelt bij de recepten ook mooie verhalen. Over hoe het gerecht ontstaan is bijvoorbeeld of hoe je het het beste kunt bereiden. Ook herinneringen aan of ervaringen met bepaalde ontbijtjes van Grimm komen langs. Eigenlijk is het geen kookboek, maar geeft ze bij die fijne de verhalen ook nog lekkere recepten. Ontbijt is namelijk vooral ontzettend leuk om te lezen. En behoorlijk leerzaam.

Getty Images
Een goed ei bereiden is bijvoorbeeld nog helemaal niet zo makkelijk en de uitdrukking 'Hij kan nog geen ei bakken' is volgens Grimm dan ook de meest waardeloze uitdrukking in de Nederlandse taal. Ze legt uit hoe je het perfecte eitje kookt, hoe je het lekkerste roerei maakt en welke bereidingswijzen er zijn om een goed spiegelei op tafel te toveren. Mooi is ook het uitsmijteradvies: "Bij uitsmijters horen brood uit de supermarkt, ham van twijfelachtige kwaliteit en kaas die naar plastic smaakt. Want juist die dingen maken een uitsmijter smerig lekker."

Echt een aanrader dus voor iedereen die van ontbijten houdt en/of graag leest over de oorsprong van gerechten. Daarbij staat het boek ook vol prachtige foto's en krijg je al lezend en bladerend een flinke dosis ontbijtinspiratie plus een beetje trek. En dan komen al die fijne recepten weer goed van pas.

Mara Grimm is culinair journalist. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en schreef een bekroonde scriptie over kookboeken in oorlogstijd. Sindsdien schrijft ze over eten voor tijdschrift als Elle Eten, Delicious, Radar en LINDA. Ook maakt ze boeken voor en over restaurants waaronder de Supperclub, Pure C en Oud Sluis. Haar laatste boek DESIRE ging over het leven van topkok Sergio Herman.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland