Hoe gezond zijn ontbijtgranen?

Van Brinta tot havermout

Getty Images

Ontbijten doen we in Nederland nog steeds vooral met brood. Belegd met kaas, jam of hagelslag is dat het standaard begin van de dag. Maar steeds vaker staan er ook ontbijtgranen op de ontbijttafel. Hoe gezond zijn die eigenlijk?

In supermarkten wordt het schap met ontbijtgranen steeds groter. Bijna alle ontbijtgranen zijn volkoren granen en dat is positief. Want volkoren granen leveren je vezels en veel vitamines en mineralen. De vezels zorgen voor verzadiging dus na een ontbijt met volkoren granen heb je niet heel snel weer honger. Bovendien eet je ze meestal samen met zuivel. Als je er dan ook nog wat fruit bij eet, heb je een uitgebalanceerd ontbijt. Want een gezond ontbijt bestaat uit graanproducten, zuivel en fruit. Omdat er zoveel verschillende soorten ontbijtgranen zijn, zetten we ze voor je op een rijtje.

Ontbijtpap

De meest bekende ontbijtpap is natuurlijk Brinta, maar er zijn meer van dit soort instantgranen. Je strooit ze in warme of koude melk, even roeren en je kunt je pap eten. Meestal gaat het om voorgestoomde volkoren graanvlokken, zonder verdere toevoeging. Soorten met toegevoegde suiker kun je beter laten staan. Kijk hiervoor op het etiket bij de ingrediënten. De hoeveelheid suiker die je toevoegt kun je beter zelf in de hand houden.

Cornflakes

Het cornflakes-ontbijt is overgewaaid uit de Verenigde Staten. De originele variant bestaat uit flakes van mais, maar er zijn er ook van andere graansoorten. Het vezelgehalte is laag. En er is altijd suiker toegevoegd want dat hoort bij het productieproces van de flakes, zo worden ze krokant. Heel veel verpakkingen bevatten flakes met toegevoegde vitaminen en mineralen. Als je gezond en gevarieerd eet, heb je die aanvulling van vitaminen en mineralen niet nodig via je ontbijt.

Muesli

Dit is een mengsel van graanvlokken, noten, zaden en eventueel gedroogd fruit. En door die samenstelling is het een gezond ontbijtproduct, mits er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk op de etiketten en neem een soort zonder suiker, glucosesiroop of een andere suiker in het rijtje ingrediënten.

Krokante muesli

Het je je al eens afgevraagd wat krokante muesli krokant maakt? Krokante muesli – ook wel cruesli genoemd – is niets anders dan muesli die vermengd is met suiker (of honing) en vet. Dat wordt vervolgens gebakken waardoor het lekker knapperig wordt en zoet smaakt. Het gehalte aan suiker is daarom ook hoog. Er zijn merken die wel 3 klontjes suiker per portie leveren.

Granola

Granola is eigenlijk niets anders dan een andere - gezonder klinkende - naam voor krokante muesli. Ook hiervoor worden granen, noten en zaden gemengd met honing of een andere zoetmiddel en wat vet. Dat wordt gebakken. De meeste granola’s zitten wel wat lager in suiker dan de krokante muesli’s.

Kinderontbijtgranen

Chocopops, rice krispies, smacks, loops….er zijn veel fantasienamen in de hele groep ontbijtgranen speciaal voor kinderen. Ze worden net als cornflakes gegeten met melk of yoghurt. Ze bestaan meestal uit gepofte granen (rijst, mais, tarwe) met een flinke laag suiker ook het vezelgehalte is meestal laag.

Havermout

Het goedkoopste en gezondste pak in het ontbijtgranenschap is havermout. Je hebt al een kilo van een huismerk voor 50 cent. Dit is het meest pure product onder de ontbijtgranen, want het bestaat alleen maar uit voorgestoomde havervlokken. Je strooit het in melk en brengt de melk aan de kook. Je kookt de melk enkele minuten en klaar is de pap. Ook lekker koud door de yoghurt of kwark. Vol vezels en zonder suikers.

Product*

portie

kcal per portie**

vezels per portie

suikers per portie

Brinta

35 gram

120

3,5

1

Cornflakes (original Kelloggs)

30 gram

120

1

2,5

Muesli naturel (Zonnatura)

40 gram

145

4

4

Cruesli naturel (Quaker)

45 gram

210

2,2

9,5

Granola (Eat natural)

40 gram

205

2,6

4,8

Chocopops (Kelloggs)

30 gram

120

1

9

Havermout

40 gram

150

4

0,3

* Analyses verpakkingen d.d. 30-1-2019
** Zonder zuivel

Auteur