Kunnen noten bederven?

Bewaartips voor noten

Getty Images

Noten leveren gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Neem elke dag een handje en je verlaagt volgens veel wetenschappers het risico op bijvoorbeeld een hartaanval en Alzheimer. Waar moet je op letten als je noten koopt?

Een handje pinda's levert meer calorieën dan een Magnum. Toch zijn de gezondheidsvoordelen zó groot, dat veel voedingsdeskundigen zeggen dat je ze zelfs tijdens het afvallen zou moeten eten. Wel is het altijd verstandig om op de kwaliteit van de noten die je eet te letten. Van een voedselvergiftiging kun je flink ziek worden.

Koop goede noten

Bij gepelde, gebrande noten zie je vaak aan de kleur of ze vers zijn. Zitten er geen donker geworden exemplaren tussen?

Koop ze niet als het vet er niet helder uitziet. Zelfs als het vet maar een beetje ranzig is, dan is de noot al wat minder gezond. Dit komt doordat het vet van structuur verandert. Ruik ook even als je twijfelt. Geroosterde of gebrande noten zijn trouwens niet minder gezond dan rauwe. Ze zijn ook niet calorierijker.

Ongepeld en gepeld maakt in principe ook geen verschil. Wel weet je bij een ongepelde noot vrijwel zeker dat deze vers is. Ze blijven namelijk maanden goed. Bovendien is het risico op kruisbesmetting door contact met bacteriën van andere noten of voedingsmiddelen bij ongepelde noten wat kleiner.

Noten en schadelijke stoffen

In noten kunnen giftige stoffen voorkomen. De Voedsel en Warenautoriteit controleert bijvoorbeeld streng op de aanwezigheid van zogenaamde mycotoxinen. Hier gelden dan ook hele strenge normen voor. Ook kunnen noten te veel seleen of koper bevatten.

De Voedsel en Warenautoriteit controleert steekproefsgewijs op overtredingen. Helaas kun je als consument niet zien of de noten in de winkel te veel van een bepaalde stof bevatten. Maar, uit de inspecties van de Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat verreweg de meeste ladingen voldoen aan de normen.

Bewaren

Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15°C. Walnoten en kastanjes bederven snel. Maar de meeste andere noten zijn wel een jaar houdbaar.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum