Superfood-ontbijtballetjes

Getty Images

Dit recept komt uit het Hoe overleef je? Kookboek van de internationaal bekende arts Michael Greger. Bewaar deze heerlijke balletjes in de koelkast voor een eenvoudig ontbijt voor onderweg of als snack voor na de training.

Aantal personen 
24 ontbijtballetjes (4 tot 6 PORTIES)

Ingrediënten

  • 100 g ontpitte dadels, geweekt in warm water gedurende 20 minuten en uitgelekt
  • 100 g rauwe walnoten, pecannoten of cashewnoten
  • 100 g gedroogde cranberry’s, abrikozen, appelschijfjes of ander gedroogd fruit, indien nodig gehakt
  • 35 g zonnebloempitten
  • 2 el gojibessen of zuurbessen
  • 2 el chiazaad of hennepharten (gepelde hennepzaden)
  • 2 el gemalen lijnzaad
  • 1 vanillestokje van 2,5 tot 4 cm, opengesneden en geschraapt (of ½ tl vanille-extract)
  • ¼ tl kaneelpoeder

Bereiding

Doe de uitgelekte dadels en de noten in de keukenmachine en mix tot de noten fijngemalen zijn en de dadels zijn opgenomen in de massa. Voeg de resterende ingrediënten toe en mix tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen in de massa.
Het mengsel moet erg plakkerig zijn. Als het te droog is om een geheel te vormen, voeg dan een klein beetje water toe, 1 eetlepel per keer. Als het mengsel te nat is, voeg dan een beetje lijnzaad of havervlokken toe.

Neem een volle eetlepel van het mengsel en draai het tussen je handpalmen tot een balletje van 2 à 3 centimeter. Plaats het balletje op een bord. Herhaal dit tot het mengsel op is. Bedek het bord met folie of bakpapier en zet 4 uur in de koelkast alvorens te serveren. Bewaar de balletjes in de koelkast.

Lijnzaad

Volgens een opmerkelijk onderzoek, veroorzaakt lijnzaad ‘een van de krachtigste bloeddrukverlagende effecten ooit, die bereikt zijn door dieetinterventie.’ Het eten van slechts enkele eetlepels per dag lijkt twee tot drie keer effectiever te zijn bij het verlagen van de bloeddruk dan het volgen van een aerobicstraining gericht op uithoudingsvermogen (niet dat je beide niet zou moeten doen!). Een ander onderzoek liet zien dat het strooien van een paar lepels gemalen lijnzaad op maaltijden het risico op borstkanker kan verminderen.

Dagelijkse Dozijn Voedingsmiddelen

Michael Greger werkt met de zogeheten Dagelijkse Dozijn Voedingsmiddelen, oftewel dagelijks aanbevolen voedingsproducten. Met dit recept krijg je er al een aantal binnen: bessen, ander fruit, lijnzaad, noten/zaden, kruiden/specerijen.

Dit recept komt uit het Hoe overleef je? Kookboek van Michael Greger. Hij is een internationaal bekende arts. Hij is voedingsdeskundige en oprichter van de website Nutritionfacts.org. Ook is hij is auteur van de wereldwijde succesvolle bestseller 'How not to die', die in het Nederlands is verschenen met de titel Hoe overleef je?. Het kookboek sluit volledig aan bij zijn boek en bevat meer dan 100 recepten om ziekte te voorkomen en om te keren.

Auteur 
  • Redactie